UBB găzduiește cursul internațional intensiv „Never Again! Holocaustul și atrocitățile în masă: comparând experiențele unice”

3 martie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în parteneriat cu Memorialul Holocaustului din Paris (Franța) și Universitatea din Szeged (Ungaria), organizează în perioada 3-5 martie 2024 a doua ediție a cursului internațional intensiv „Never Again! Holocaustul și atrocitățile în masă: comparând experiențele unice”.

După o primă ediție desfășurată cu succes în anul 2023, la Centrul Universitar Francofon al Universității din Szeged, ce-a doua ediție, găzduită de Facultatea de Studii Europene a UBB, aduce împreună 30 de studenți din Ungaria, Franța și România care beneficiază de expertiza unor specialiști în domeniul analizei Holocaustului, genocidului, crimelor în masă, totalitarismului și extremismului.

Discuțiile și exercițiile practice se axează atât pe recunoașterea și delimitarea acestor forme de violență colectivă și sistematică, cât și pe sublinierea relevanței studiilor din acest domeniu în contextul contemporan, marcat de multiplicarea amenințărilor la adresa democrației, păcii și securității.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.