UBB găzduiește Romania Info Day – Innoveit Weeks 2022

19 octombrie 2022

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și EIT Digital Budapesta organizează, vineri, 21 octombrie 2022, evenimentul Romania Info Day – Innoveit Weeks 2022.

 Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, sala Nicolae Iorga a clădirii centrale a UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 1, et. 1).

Romania Info Day – Innoveit Weeks 2022 face parte din seria INNOVEIT organizată de European Institute of Innovation and Technology (EIT) în diferite țări din Europa și este primul astfel de eveniment organizat în România, scopul fiind acela de a prezenta politici-cheie și inițiative pentru domenii de interes ale Comunității Europene și de a crea rețele de cercetători și profesori din universități de prestigiu, antreprenori și reprezentanți din mediul de business. De asemenea, evenimentul își propune să prezinte în România activitățile EIT și a comunităților sale de inovare.

În calitate de membru EIT Digital, UBB derulează diverse programe educaționale și de inovare și colaborări cu parteneri de renume din Europa.

„UBB are cea mai mare și una dintre cele mai competitive facultăți de informatică (IT) din România. UBB a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în (1) Inteligența artificială/AI (ex. generând, ca școală, cei mai mulți doctori în AI din România și dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale județene etc.), (2) Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch și SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin prisma capacității de calcul simultan), (3) Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătății mintale și primul Centru din țară în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboți psihoterapeutiți autonomi pentru anumite tulburări psihice), (5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) și cybersecurity și (6) Tehnologie blockchain. Evenimentul pe care îl găzduim acum vine să confirme că lucrurile se întâmplă așa cum le-am gândit și că proiectele pe care le-am inițiat se concretizează”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB a fost acceptată, la începutul anului 2021, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

European Institute of Innovation & Technology/EIT (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.