
Peste 90 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au beneficiat, în anul universitar 2022-2023, de burse private menite să le susțină proiectele.
Bursele, cu o valoare totală de 220.000 de lei, le-au fost acordate studenților pe bază de competiție de o parte dintre firmele partenere ale UBB: Emerson, Terapia, Ursus, NTT Data, Mol, Romgaz și MHP. Alte forme de suport (ex. acces la infrastructură) au mai venit de la alți agenți economici majori.
„Una dintre direcțiile strategice ale UBB, care ar trebui să reprezinte o misiune de bază a oricărei universități moderne, este implicarea activă în comunitate, atât prin transferul de cunoaștere la nivel practic, aplicat, cât și prin parteneriatele concrete cu reprezentanții comunității, de la autorități publice la companii, într-o relație deschisă și bidirecțională. La nivelul UBB, aceste parteneriate sunt menite, în mod evident, să aducă un beneficiu real studenților și în timpul studiilor, nu doar prin oferirea posibilităților de angajare după absolvire. Bursele private îi stimulează, îi ajută să aplice ceea ce învață și să experimenteze relația cu piața muncii încă din facultate”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Bursele private au la bază competiții de proiecte ale căror criterii de selecție și evaluare sunt stabilite de către firme în colaborare cu reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, sumele fiind cel puțin la nivelul burselor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.