UBB în comunitate

Căminul cultural din comuna Baru (Hunedoara) a găzduit, în seara de 25 iulie 2018, în organizarea Universității Babeș-Bolyai și a Primăriei Baru, piesa de teatru „Ziditori ai Marii Uniri”, spectacol dedicat „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Piesa este o adaptare a piesei „Memorandiştii” de Dan Tărchilă, o viziune inedită a regizorului și actorului Marian Ciripan și surprinde contribuţia determinantă a celor două Biserici Româneşti – Ortodoxă şi Greco – Catolică – la realizarea emancipării naţionale, care, la 1 decembrie 1918, a dus la înfăptuirea Marii Uniri. Alături de reprezentanţii celor două Biserici, în desfăşurarea acţiunii spectacolului sunt prezente personaje simbol ale societăţii românești din Transilvania din acea perioadă: ţărănimea, tânăra intelectualitate şi, nu în ultimul, rând reprezentantul puterii maghiare.

La spectacol au participat circa 40 de studenți ai UBB prezenți în tabăra de excelență organizată la Baza de practică și agrement din Baru.

Spectacolul vine după o altă importantă activitate dedicată tot Centenarului Marii Uniri, activitate care s-a desfășurat în 24 iulie 2018 în organizarea UBB și a a Primăriei Baru şi înscrisă în proiectul național „Satele unite ale României”, proiect care și-a propus să contribuie la revitalizarea tradițiilor populare locale şi reafirmarea identității naționale românești.