UBB încheie un nou parteneriat cu DARIAH ERIC (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities)

30 ianuarie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai, prin Centrul de Științe Umaniste Digitale DigiHUBB, încheie un nou parteneriat cu DARIAH ERIC (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities).

DARIAH este un Consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) a cărui misiune este de a sprijini comunitățile de cercetare din domeniul artelor și științelor umaniste care folosesc metode digitale în crearea, conectarea și împărtășirea cunoștințelor despre cultură și societate. Pe lângă faptul că are 22 de state membre, DARIAH a înființat și o rețea de parteneri în țările nemembre.

După acordul de cooperare din 2017, UBB se realătură DARIAH începând cu acest an pentru a impulsiona cercetarea în științele umaniste digitale din România.

Suntem foarte încântați să salutăm UBB din nou în familia DARIAH, un parteneriat care reprezintă nu numai o continuare firească a proiectelor noastre comune, cum ar fi SSH Open Marketplace și școala de vară European Summer University in Digital Humanities, dar și o șansă reală de a lucra în direcția accederii României ca stat membru la DARIAH”, declară Edward J. Gray, ofițer DARIAH pentru coordonare națională.

Începând cu anul 2023, DigiHUBB este organizatorul școlii de vară European Summer University in Digital Humanities „Culture & Technology” ESU-DH (găzduită anterior de Universitatea din Leipzig din 2009), unul dintre evenimentele majore ale comunității de Digital Humanities din Europa. În afară de DigiHUBB, mai multe centre și grupuri de cercetare din diferite domenii ale artelor și științelor umaniste au fost conectate prin intermediul noului Centru Digital Arts & Humanities (DAH), parte a rețelei multinivelare de cercetare academică de excelență STAR-UBB-N.

Accesul și participarea la infrastructurile de cercetare europene majore sunt o componentă integrantă a strategiei de internaționalizare a cercetării din universitatea noastră. Parteneriatul de cooperare cu DARIAH oferă cercetătorilor noștri de top oportunitatea de a colabora cu omologii lor europeni din domeniul artelor și științelor umaniste, creând un spațiu deschis pentru cooperarea științifică. În plus, el oferă Universității Babeș-Bolyai șansa de a invita toate marile instituții de cercetare, structurile de decizie și instituțiile finanțatoare ale cercetării din România la crearea unui consorțiu național care poate împărtăși cu comunitatea europeană a DARIAH un rezervor inestimabil de resurse umane și date științifice din arte și științe umaniste.”, afirmă dr. Christian Schuster, director DigiHUBB și ESU-DH.

În cadrul ESU-DH, care va avea loc în perioada 15-26 iulie 2024 la UBB cu sprijinul DARIAH, va fi organizată și o Zi DARIAH pentru a demonstra studenților și comunității științifice românești valoarea infrastructurilor de cercetare europene precum DARIAH ERIC pentru cercetarea din domeniul științelor umaniste digitale.

Mai multe informații despre calitatea partenerilor DARIAH, despre rolul, sarcinile și beneficiile acestora, puteți afla aici.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.