UBB introduce în țară standardul educației viitorului, înființând UBB-EON-XR Center

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu compania americană EON Reality, a fondat UBB-EON-XR Center, o unitate academică dedicată (1) utilizării realității virtuale și augmentate în activitatea de predare/învățare (anual pentru mii de studenți și sute de cadre didactice) și (2) dezvoltării de produse inovative către societate (mediul socio-economic). Sediul central al noii unități va funcționa în cadrul Centrului pentru Industrii Creative inaugurat recent de UBB (https://news.ubbcluj.ro/centrul-ubb-de-industrii-creative-este-functional/), iar un exemplu de produs inovativ care se înscrie în expertiza Centrului este VR Mind, lansat deja în 2020 prin colaborarea dintre UBB și EON Reality (https://news.ubbcluj.ro/ubb-lanseaza-produsul-vr-mind-pentru-reglare-psihologica-prin-tehnologie-virtuala/).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că “UBB a fost prima universitate din țară, care a introdus la standarde internaționale de calitate învățământul la distanță. Acum, prin utilizarea unor medii digitale mixte (XR – realități virtuale/augmentate etc.), stabilim noi standarde în educația modernă și în dezvoltarea de produse și servicii inovative către societate, în strânsă legătură și cu proiectul de specializare inteligentă demarat de UBB pe linia InfoBioNano4Health. Deși platforma EON Reality este deja utilizată la nivel international de mai mulți actori academici sau de alt tip și probabil va fi utilizată în viitor de mai multe instituții și în țară, am stabilit cu compania americană, în baza colaborării vechi și a profilului academic complex al UBB, că acest Centru va fi primul din țară și unul de referință pentru România și regiunile europene din zonă, prin complexitate și angajamentele reciproce pentru co-dezvoltări inovative în domeniu, care să fie apoi diseminate și altor actori interesați. Într-adevăr, colaborarea dintre UBB și compania americană EON Reality este una veche, contribuind și la dezvoltarea Centrului AVALON din UBB (“Cubul Virtual”), inaugurat în 2010. Acum, prin UBB-EON-XR Center am dus colaborarea la un nivel mai complex.”

La rândul său, fondatorul Eon Reality, Dan Lejerskar, afirmă că “programul este dedicat actorilor interesați în dezvoltarea de centre educaționale bazate pe XR, cu impact asupra studenților și comunităților. Centrul dezvoltat cu UBB se înscrie perfect în acest demers și suntem gata și încântați să-l implementăm”.

EON Reality (http://www.eonreality.com) este un leader global în tehnologii virtuale și de realitate augmentată, cu peste 20 de locații distribuite la nivel internațional. Resursele în medii virtuale/augmentate dedicate educației și industriilor sunt unele din cele mai complexe la nivel internațional, cu peste 8000 de aplicații și peste 40 de milioane de utilizatori.

Comunicatul comun în limba engleză poate fi găsit accesând linkul: https://eonreality.com/babes-bolyai-university-educational-xr-center/