UBB își susține studenții prin simplificarea procedurii de decontare a abonamentelor de transport în comun

24 octombrie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își susține studenții pentru a beneficia de reducerile prevăzute de lege pentru abonamentele de călătorie cu mijloacele de transport în comun, simplificând procedura de decontare.

Astfel, în urma demersurilor UBB și a deciziilor adoptate în cursul acestei săptămâni de Consiliul Local Cluj-Napoca, studenții vor beneficia din nou, începând din data de 1 noiembrie 2024, de simplificarea proccedurii de decontare a abonamentelor direct între Universitate și Compania de Transport în Comun (CTP).

Conform convenției semnate între UBB și CTP, decontarea se va face direct, fără implicarea studenților, aceștia urmând să beneficieze, începând din luna noiembrie 2024, de abonamente în valoare de 55 de lei pe lună, reprezentând 120 de călătorii.

„Am încercat să venim în întâmpinarea studenților noștri tocmai pentru a nu-i pune pe drumuri pentru decontarea abonamentelor, astfel încât, de luna viitoare, totul va decurge la fel ca până la începutul acestui an universitar. Pentru că nicio prevedere legală nu se poate aplica retroactiv, pragul aferent lunii octombrie va fi decontat conform procedurii care le-a fost comunicată deja studenților și prin care o parte dintre ei și-au recuperat deja banii”, spun reprezentanții Universității Babeș-Bolyai.

Potrivit proceduilor inițiale de acordare a reducerilor apărute la începutul acestui an universitar, după achiziționarea abonamentelor pentru transportul în comun, studenții ar fi trebuit să prezinte Universității documentele pentru decont, urmând ca banii să le fie restituiți într-un termen cât mai scurt posibil. În urma discuțiilor purtate de reprezentanții UBB cu cei ai CTP, procedura inițială a fost modificată astfel încât decontarea se va face direct între instituții, fără a mai implica eforturi din partea studenților.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.