UBB lansează inițiativa europeană „Plastic Pirates în România”

5 mai 2025

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează evenimentul de lansare a inițiativei europene „Plastic Pirates în România”, un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe.

Evenimentul va avea loc marți, 6 mai 2025, începând cu ora 10:00 în Comuna Florești, județul Cluj, în aval de Hidrocentrala Florești II.

Această inițiativă marchează debutul participării României la unul dintre cele mai importante proiecte europene dedicate monitorizării poluării cu plastic din râurile continentului și urmărește implicarea activă a cetățenilor în activități științifice și de protecție a mediului.

Cu acest prilej, elevii Colegiului Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca și ai Liceului Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești vor desfășura o acțiune practică de prelevare de probe de macro și microplastic din râul Someșul Mic pe baza metodologiei de prelevare Plastic Pirates, contribuind astfel la colectarea de date științifice relevante privind poluarea cu plastic a cursurilor de apă.

Evenimentul se dorește a fi un model de colaborare între instituții de învățământ, comunitate și cercetători, în sprijinul protejării mediului înconjurător și al educației ecologice”, susțin organizatorii.

La eveniment au fost invitate autoritățile locale, autoritățile județene și regionale din domeniul protecției mediului, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, precum și reprezentanți ai societății civile – ONG-uri de mediu.

Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând pagina proiectului: https://www.plastic-pirates.eu/en și/sau consultând Platforma de Știință cu cetățenii:  https://citizenscience.openscience.ubbcluj.ro/home.

Contact:

Coordonator activitate: Cercetător științific dr. Lucrina Ștefănescu

E-mail: lucrina.stefanescu@ubbcluj.ro

Tel: 0745849633

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.