UBB nu renunţă la solicitările cu privire la alocarea locurilor bugetate

Universitatea Babeş-Bolyai solicită în continuare revizuirea sistemului de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, în condiţiile în care locurile aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale au fost ocupate în totalitate în fiecare an, la nivelul de studii la care acestea au fost repartizate.

„UBB nu a avut în niciun an locuri bugetate rămase neocupate în urma sesiunilor de admitere, astfel încât afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale cu privire la existenţa unui număr de 550 de locuri neocupate la anul II de Master este nefondată. Există locurile bugetate alocate pentru Admitere, pe care le ocupăm întotdeauna şi locurile bugetate rămase libere în urma nepromovării examenelor sau a epuizării perioadei legale de studii bugetate”, afirmă reprezentanţii conducerii UBB.

Locurile menţionate de ministrul Educaţiei Naţionale ca fiind neocupate sunt tocmai locurile din a doua categorie, aspect firesc pentru orice universitate cu un nivel înalt de calitate a educaţiei şi cercetării, care îşi stabileşte şi standardele în funcţie de acest nivel.

„UBB tinde să devină o universitate de tip world-class, să intre şi să se menţină în galeria universităţilor internaţionale de prim rang, astfel încât noi nu ne raportăm nicidecum la numărul de diplome de absolvire eliberate, ci la calitatea acestora. Este vorba despre nivelul de master, unde specializarea este mai profundă”, mai spun reprezentanţii conducerii UBB, precizând că, acolo unde a fost posibil din punct de vedere legal, locurile rămase libere au fost ocupate prin trecerea studenţilor cu rezultate bune de la taxă la buget.

Studenţii şi angajaţii Universității Babeș-Bolyai au declanşat greva japoneză ca formă de protest faţă de reducerea numărului locurilor bugetate alocate de Ministerul Educației Naționale pentru anul universitar 2018-2019.

Reprezentanții UBB se declară revoltați de modul de repartizare a locurilor bugetate, precum și de răspunsurile oferite de ministrul Educației Naționale la apelurile publice formulate de universitățile tradiționale din marile centre universitare ale țării şi sunt deciși să conteste decizia Ministerului Educației Naționale și să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluționate.