UBB organizează conferința cu tema „Poezia boreală contemporană”

Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18:00, o conferință cu tema „Poezia boreală contemporană”, în cadrul căreia se vor discuta poeme islandeze. Selecția de poezii face parte din antologia de poezie islandeză contemporană „Avalanşa e pe sfârşite”, nou apărută la Casa de Editură Max Blecher, Bucureşti, în 2023.

Invitata acestei ediții este Ioana Miron, licențiată a Facultății de Litere a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția Literatură universală și comparată-Limba și literatura engleză. A studiat  limba şi literatura germană la Universitatea din Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, iar în prezent studiază limba norvegiană. A debutat cu volumul de poezii Picaj, Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2016. În prezent este traducător şi ilustrator, traducând, printre altele, volumele de poezie Stanch Modulation (Ioana Miron) și My Murderer’s Chant (Şerban Axinte), apărute la Editura Vinea din Bucureşti.

Evenimentul, realizat și moderat de conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve și asist. univ. dr. Diana Lățug, se va desfășura online pe platforma Zoom, în limbile norvegiană și română:

https://us02web.zoom.us/j/9203140579 (Meeting ID: 920 314 0579).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.