UBB organizează conferința internațională „Cultural Pluralism and Identity in European Politics after 1945”

Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Boyai (Cluj-Napoca) și Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (Varșovia), în parteneriat cu Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa de Est (Oldenburg) și Comitetul Maghiar al Memoriei Naționale (Budapesta), organizează în perioada 1719 mai 2022, conferința internațională Cultural Pluralism and Identity in European Politics after 1945 (Pluralism cultural și identitate în politica europeană după 1945).

Chestiunea pluralismului și identității culturale a avut și are un impact semnificativ asupra istoriei contemporane a continentului european. Începând cu mijlocul perioadei interbelice, regimurile de extremă dreaptă au privit identitățile culturale dintr-o perspectivă rasială, motiv pentru care anumite grupuri etno-culturale au fost considerate inferioare, promovându-se chiar exterminarea lor. După cel de-al II-lea Război Mondial, Stalin a impus prin forță comunismul și modelul sovietic în Europa Centrală și de Est, promovând un nou tip de identitate culturală. Căderea ”Cortinei de Fier” a determinat revigorarea manifestării identității și diversității culturale în spațiul central-est european, revigorare care a înregistrat atât elemente pozitive, dar și negative, cum s-a întâmplat în cazul Iugoslaviei. Odată cu debutul secolului XXI și cu extinderea sa spre Est, Uniunea Europeană a promovat și promovează acceptarea diferențelor în ceea ce privește identitatea culturală, în condițiile respectării și păstrării suveranității, a principiilor democratice, a solidarității și păcii.

Scopul conferinței este de a supune atenției  problematica  pluralismului și identității culturale în Europa, precum și modul în care aceste concepte au influențat politicile naționale, transnaționale și supranaționale din 1945 până în prezent. Organizatorii conferinței doresc să aducă în discuție relațiile dintre identitățiile culturale și politică, mergând de la practici de discriminare și asimilare, până la integrare și adoptarea unor măsuri în vederea conservării pluralismului și a identităților culturale.

În deschiderea conferinței, istoricul Georgiy Kasianov (Maria Curie-Sklodowska University, Lublin) va susține prelegerea „History as a casus belli: the historical roots of the Russia war against Ukraine” (Istoria ca cassus belli: rădăcinile istorice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei).

Conferința se va desfășura în limba engleză.