UBB, parte a unui consorțiu câștigător al unui proiect de 10 milioane de Euro în domeniile securității cibernetice și roboticii

4 mai 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), alături de alte universități de top din Europa reunite sub coordonarea European Institute of Innovation & Technology (EIT DIGITAL), a câștigat un proiect în valoare de 10 milioane de Euro, finanțat de Comisia Europeană, în domeniile Securității Cibernetice și Roboticii.

Proiectul SPecialised Education programmes in CybersecuriTy and RObotics (SPECTRO) se va derula pe o perioadă de patru ani și își propune furnizarea unor programe educaționale în două dintre domeniile cheie pentru viitorul Europei: Securitate cibernetică și Robotică, domenii prioritare pentru Comisia Europeană, considerate unele “dintre pietrele de temelie ale Europei digitale și conectate”. Programele de studiu inițiate în cadrul proiectului vor include și o componentă importantă de inovare și antreprenoriat, fiind oferite de parteneri din șapte țări europene diferite. Ele vor fi orientate către nevoile pieței muncii, vor încuraja și promova mobilitățile internaționale în rândul cadrelor didactice și studenților, consolidând în același timp cooperarea între mediul academic și cel de afaceri. De asemenea, vor contribui la reducerea deficitului actual de specialiști în domeniile amintite anterior.

„UBB are cea mai mare și complexă facultate în domeniul științei informației (computer science), așa că mă bucur să văd că cele două domenii de frontieră la nivel internațional, cybersecurity și robotica, se regăsesc la UBB printr-o rețea internațională de prestigiu, coordonată de actorul european principal în inovarea/tehnologia europeană, și anume European Institute of Innovation & Technology (EIT Digital)”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, subliniază că „Facultatea de Matematică și Informatică își va consolida expertiza în domeniul Securității Cibernetice și al Roboticii prin participarea, alături de parteneri europeni de prestigiu, în acest proiect, ceea ce va avea un impact pozitiv major în pregătirea studenților în aceste domenii deep tech. Prin cooperarea cu mediul de afaceri, UBB va contribui de asemenea la dezvoltarea inovării în domeniul Securității Cibernetice și al Roboticii.”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.