UBB – parte din programul „Reconstrucție și stabilizare post-conflict – Sprijin pentru statele din Sahel”

Centrul de Studii Africane din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a contribuit la organizarea programulului de formare „Reconstrucție și stabilizare post-conflict – Sprijin pentru statele din Sahel”, implementat de către Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Română pentru Dezvoltare RoAid, la Alger, în perioada 15-19 octombrie 2023.

Pentru a IV-a ediție consecutivă, prof. univ. dr. Sergiu Miscoiu a fost directorul acestui curs internațional de formare defășurat în limbile franceză și engleză.

Treizeci de înalți oficiali, funcționari guvernamentali și reprezentanți ai societății civile din țările din Sahel (Mauritania, Burkina Faso, Mali, Niger și Ciad), din țările din regiune (Nigeria, Ghana, Benin, Guineea, Gambia) și din România beneficiază de contribuția și expertiza a șapte formatori români și algerieni.

Programul de formare a inclus, pe lângă prelegeri, dezbateri și seminarii, și un amplu exercițiu de simulare a intervenției în situații de criză .& Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.