UBB, parteneră într-un proiect HORIZON care va studia inegalitățile în educație din Europa

Conf. univ. dr.  Oana Negru-Subțirică, din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, va coordona echipa UBB în proiectul HORIZON LEARN: Longitudinal Educational Achievements: Reducing iNequalities.

„Multe dintre cele mai educate societăți de la nivel global se află în Europa. Totuși, la nivel european, există în continuare inegalități adânci în educație, atât în cadrul aceleași țări, cât și între diferite țări. Perpetuarea inegalităților în rezultatele învățării, clivaje tot mai mari în accesul la educație și finalizarea studiilor aduc în prim plan importanța înțelegerii modului în care statutul socio-economic, genul, etnia și statutul de emigrant sunt asociate cu inegalități pe tot parcursul vieții.

Proiectul va carta și va centraliza informațiile existente în cele nouă țări din consorțiul LEARN, reprezentând diversitatea sistemelor educaționale din Europa, pornind de la o abordare centrată pe studii de caz. De asemenea, va oferi analize originale ale unor studii longitudinale centrate pe educație, realizate în aceste țări din Europa. LEARN va identifica intervenții care pot compensa inegalitățile în educație, oferind o sinteză a studiilor existente la nivel european. Proiectul va evidenția trenduri specifice ale inegalităților în educație și intervențiile care țintesc reducerea lor.

Pornind de la rezultatele analizelor longitudinale, LEARN va dezvolta apoi instrumente pentru specialiștii în politici publice, pentru a le oferi suport în procesul de dezvoltare a unor politici mai bune pentru reducerea inegalităților educaționale. Prin optimizarea fundamentelor bazate de dovezi științifice ale politicilor educaționale, impactul pozitiv al LEARN va fi resimțit și în următoarele decade.

Proiectul LEARN începe în 1 aprilie 2024 și va dura trei ani. Uniunea Europeană a oferit 2.3 milioane de euro pentru LEARN, iar partenerii de cercetare din Marea Britanie și Elveția contribuie cu încă 1 milion de euro în acest proiect.