UBB, pe primul loc între universitățile românești din Times Higher  Education/THE – New Europe

Universitatea Babeș-Bolyai se situează pe prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education/THE – New Europe (https://www.timeshighereducation.com/news/best-universities-new-europe-ranking-2018) publicat joi, 26 aprilie 2018.

Pentru prima dată, clasamentul THE a analizat comparativ performanța universitară a țărilor care formează “Noua Europă” – ultimele 13 țări din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2000 (Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria).Prima universitate din România în acest clasament este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, plasată pe pozitia 17 din 53 de universități incluse în clasament. Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția
29, Universitatea din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se află în intervalul 31-40, iar Universitatea de Medicină și
Farmacia Grigore T. Popa din Iași se află în intervalul 41+.
În clasamentul pe țări, România ocupă, cu cele cinci (5) universități, poziția a patra între cele 13 țări analizate, după Cehia (13), Polonia (12) și Ungaria (7).
„Observăm că performanța României la acest nivel se datorează în cea mai mare parte tocmai universităților care au fost sancționate recent de guvernanții actuali, prin Ministerul Educației Naționale condus de domnul Valentin Popa. Sancțiunea a vizat tocmai zonele de competitivitate ale acestor universități – masterul/doctoratul -, astfel că aceste performanțe sunt obținute în pofida, nu cu ajutorul ministerului care ar trebui să le susțină. De asemenea, dincolo de cele mai bune performanțe în cercetare și internaționalizare din România (care deocamdată au scăpat atacului ministerului național), notăm, ca un contraargument la pseudojustificările ministerului legate de calitatea predării și a pieței muncii, că aceste universități au cele mai bune performanțe din România în predare și în relația cu mediul socio-economic, comparabile la nivelul UE cu ale celor mai bune universități din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est”, afirmă conducerea UBB. Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.