UBB, prima în țară în clasamentul internațional CWUR și în Metarankingul Național 2023

15 mai 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă și în acest an prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul internațional CWUR (Center for World Universities Ranking – https://cwur.org/2023.php), inclus în metarankingurile naționale.

Potrivit CWUR, UBB ocupă, la nivel internațional, poziția 923 din 20531 de universități analizate, ceea ce o plasează între primele 4,5% universități ale lumii.

Indicatorii utilizați în clasamentul CWUR se referă la criterii educaționale (25%), de angajabilitate (25%), privind calitatea cadrelor academice (10%) și cercetarea științifică (40%).

UBB este de mai mulți ani prima în țară în acest ranking, păstrându-și în acest an scorul de anul trecut (70,9). Rankingurile sunt importante nu la modul absolut, ci relativ și doar orientativ prin prisma criteriilor și a indicatorilor asumați în ranking. Așadar, vom analiza acest rezultat și vom vedea dacă și unde este nevoie de ajustări în mecanismele noastre academice, prin prisma viziunii, misiunii și culturii organizaționale angajate de UBB, aspecte care sunt în final cel mai important criteriu/indicator academic pentru noiFelicitări tuturor universităților românești incluse în rankingul CWUR!”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Recent, UBB a fost confirmată ca prima universitate a țării prin Metarankingul Național (https://www.edu.ro/raport_metaranking_national_2022), dat publicității în data de 12 mai 2023 de Ministerul Educației, fapt care reconfirmă rezultatul Metarankingul Universitar publicat de Centrul Qualitas UBB în decembrie 2022.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.