Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 701-800 la nivel internațional, prima din România, urmată de Universitatea din București (UB) pe poziția 901-1000 la nivel internațional, conform clasamentului Shanghai al universităților (Academic Ranking of World Universities –http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html), dat recent publicității. Cele două universități sunt singurele două instituții de învățământ superior din România incluse în clasament.
„În lume există aproximativ 30.000 de universități. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilități și al unui impact internațional. Mă bucură faptul că UBB a trecut acest prag, rămânând astfel în liga mare și prima din România. Trebuie însă spus că ambele universități prezente în clasament, UBB și UB, au scăzut față de anul trecut. Acest lucru reproduce rezultatele din celelalte clasamente majore ale universităților și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanți. Noi am făcut prin forțe proprii maximum care se poate face din partea noastră. Nu putem cere mai mult de la colegi, copleșiți de ore, birocrație (ex. evaluări peste evaluări impuse național), impredictibilitate legislativă și în mecanismele academice (ex. în competiția de granturi) și reglementări revolute. În plus, când tai locurile la master și doctorat de la aceste universități, așa cum au făcut recent guvernanții, le afectezi tocmai această zonă de generare de cunoaștere/publicații. Dacă la nivel național nu se îmbunătățește urgent legislația (ex. pentru a permite politici de head hunting/promovare și evaluări după bune practici internaționale), nu crește finanțarea (ex. pentru a îmbunătăți raportul profesori/studenți), nu se gândește o filă de buget pentru cercetare în universități (ex. pentru poziții de cercetători și/sau pentru infrastructura de cercetare, care poate servi apoi și ca platformă de laboratoare didactice) și nu se demarează un program specific de susținere a excelenței în marile universități cu potențial internațional din centrele academice tradiționale, nu avem nicio șansă la performanță internațională, regresând constant, în condițiile în care, chiar și atunci când creștem, alții cresc mai mult și mai repede decât noi. Astfel pierde țara, care nu poate dezvolta avantaje competitive, cu impact negativ apoi asupra bunăstării oamenilor”, afirmă prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David.
Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities/ARWU 2019 este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.
Clasamentele sunt realizate și publicate anual de Academic Ranking of World Universities (ARWU) începând din anul 2009.