
3 martie 2025
Cu ocazia Zilei Mondiale a Scriitorilor, UBB afirmă cu tărie importanța literaturii, a umanioarelor și a atenției pentru limbaj, mai ales în contextul lumii de azi, dominată de violență, lipsă de înțelegere și de respect pentru alteritate.
Crizele din jurul nostru, situația îngrijorătoare a democrației în societățile noastre, precum și confuziile, dezinformarea sau manipularea în diverse forme sunt, într-o măsură importantă, efectul marginalizării componentei umaniste din toate domeniile de cunoaștere, al înțelegerii limitate, reductive și consumeriste a artei și literaturii și al judecării actului de educație și cercetare exclusiv prin criterii limitate la dimensiunea economică și dominate de ideea competiției.
Problemele lumii contemporane sunt deseori rezultatul unei crize a imaginației. Literatura, arta și cultura sunt domeniile prin excelență de educare a imaginației. Doar prin imaginație perspectiva alterității poate fi înțeleasă în mod autentic și deschis și doar așa poate fi format discernământul critic atât de necesar pentru existența unui cetățean democratic, tolerant și etic.
În acest context și în orizontul Platformei Umaniste redactată de UBB (Propunerea UBB pentru redefinirea Ideii de Universitate: https://news.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2023/04/Platforma-umanista-UBB.pdf) reafirmăm principiile noastre de bază pentru misiunea plurală și responsabilitatea Universității față de sfera publică:
- axioma egalității, discernământul critic și gândirea liberă;
- accentul pus pe știință și pe crearea de tehnologii etice și benefice pentru umanitate;
- accentul pus pe artă ca formă esențială de expresie a valorilor umanului și pe cultură ca formă de protejare și promovare a acestui patrimoniu;
- educația gândită nu doar ca un instrument al reproducerii unei culturi și a identităților sale, ci mai ales ca un instrument al transformării acestora.
În viziunea Prorectorului Horia Poenar, responsabil cu componenta socio-culturală și de asemenea profesor de Teoria literaturii, „actul scriitorului este unul de creație de lumi, de imaginare a unor perspective multiple și o formă rafinată de atenție pentru nuanțele limbajului în vederea creării unei lumi comune în care alteritatea este înțeleasă tolerant și deschis, cunoașterea este analizată atât la nivel de conținut, cât și de mecanisme, iar limbajul reprezintă o formă de împărtășire a lumii la care se ajunge prin dialog și respect. E exact contextul în care se definește o Universitate modernă, emancipatoare și democratică.”
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.