UBB, reprezentată în proiectul “Geothermal Bridge Initiative” în Islanda

Un reprezentant al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a participat, în perioada 2 – 6 septembrie 2024, la o vizită de lucru și un workshop desfășurate în Reykjavik, Islanda, în cadrul proiectului internațional “GeoThermal Bridge Initiative”.

Proiectul, susținut financiar de Innovation Norway, prin mecanismele EEA & Norway Grants, și implementat de UEFISCDI în colaborare cu GEORG și Inițiativa GEOTHERMICA din Islanda, își propune să întărească colaborarea între Islanda și România pentru promovarea și utilizarea energiei geotermale​.

Reprezentantul UBB, Marian Bordeianu, asistent de cercetare în cadrul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului din Institutul STAR-UBB și inginer geolog la TRANSGEX SA Oradea, a fost invitat în calitate de expert în domeniul energiei geotermale. Alături de câțiva specialiști din industria națională, UAT-uri și Universitatea din București, reprezentantul UBB a contribuit la dezvoltarea de inițiative bilaterale pentru cercetarea și valorificarea resurselor geotermale în România​​.

Vizita de lucru și workshopul au oferit participanților acces direct la expertiza Islandei, una dintre cele mai avansate țări în domeniul energiei geotermale, și a acoperit subiecte esențiale precum: cadrul legislativ, tehnicile de explorare, cartografierea resurselor și atragerea investițiilor în energie geotermală. Aceste aspecte sunt deosebit de relevante pentru România, unde există un potențial considerabil, dar insuficient abordat, de exploatare a energiei geotermale.

Participarea la aceste evenimente a creat oportunități valoroase pentru inițierea de proiecte comune între România și Islanda, sprijinind cercetarea, dezvoltarea sustenabilă și utilizarea eficientă a energiei geotermale. Prin colaborarea cu experți islandezi, putem accesa soluții inovative și bune practici care să ne permită să exploatăm la potențial maxim resursele geotermale din România, contribuind astfel la creșterea securității energetice și la reducerea dependenței de surse de energie convenționale.” a declarat Marian Bordeianu.

În cadrul acestei colaborări, reprezentantul UBB își propune să dezvolte mai multe proiecte esențiale în domeniul energiei geotermale. Un prim obiectiv este formarea studenților specializați în acest domeniu, având în vedere că, la nivel național, capacitățile actuale sunt insuficiente. Un alt plan important este elaborarea unor propuneri legislative pentru România, menite să sprijine dezvoltarea și reglementarea adecvată a sectorului geotermal, facilitând investițiile și implementarea de proiecte. De asemenea, împreună cu colegi geologi de la UBB, colaboratori din industrie și specialiști de la Institutul Geologic al României, intenționează desfășurarea unor cercetări geologice pentru actualizarea hărții geotermale a țării, ceea ce va permite o exploatare mai eficientă a resurselor disponibile. Un alt obiectiv vizează cercetarea inovativă în utilizarea apelor geotermale în agricultură și piscicultură, sprijinind astfel producția sustenabilă.

Totodată, unele proiecte vor urmări introducerea producerii de energie electrică din resurse geotermale și crearea de parcuri geotermale de resurse, care să servească drept modele de bună practică pentru exploatarea acestor resurse regenerabile.

“GeoThermal Bridge Initiative” are ca obiectiv consolidarea cooperării bilaterale dintre Islanda și România, oferind expertiză tehnică și sprijin pentru proiecte strategice de energie regenerabilă. Vizita de lucru și workshopul din Islanda au reunit experți, specialiști și oficiali din ambele țări pentru a identifica soluții concrete la provocările energetice naționale, dar și la cele climatice globale​​. La următoarea întâlnire, programată pentru mijlocul lunii octombrie, în București, vor fi inițiate primele demersuri pentru dezvoltarea acestor proiecte bilaterale, cu participarea experților din Islanda, a expertului de la UBB, și a specialiștilor din industria națională și din alte instituții din România.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.