UBB, reprezentată la reuniunea Rețelei Catedrelor Senghor pentru Francofonie

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a participat, în perioada 8-10 octombrie 2024, la Adunarea Generală a Rețelei Catedrelor Senghor pentru Francofonie, eveniment găzduit de Universitatea Lyon III Jean Moulin (Franța). În marja conferinței științifice asociate acestui eveniment, au fost lansate două proiecte de cercetare. Primul având ca tematică studiul dinamicii sociale, culturale și politice a tinerilor francofoni din țările Sudului global, iar cel de-al doilea vizând analiza relevanței literaturii ca motor al cunoașterii reciproce și al dialogului cultural în lumea francofonă.

Purtând numele ilustrului om de cultură și primului Președinte al Senegalului, Léopold Sédar Senghor (1906-2001), rețeaua este alcătuită din 27 de catedre ale francofoniei care funcționează în universități de cercetare avansată din întreaga lume.

Cei doi titulari ai Catedrei Senghor la Universitatea Babeș-Bolyai, prof. dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale (Facultatea de Studii Europene), și conf. dr. habil. Simona Jișa (Facultatea de Litere), au primit medaliile de recunoaștere a activității UBB în domeniul dezvoltării francofoniei.

Universitatea Babeș-Bolyai va fi gazda ediției de anul viitor a Adunării Generale a Rețelei Catedrelor Senghor.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu celmai complex profil academic din țară (prin numărul de programe șicaracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiarăși germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începutăacum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurileinternaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate șiintegrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele maiprestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primitdistincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.