Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, alături de DCS (Franța), LISST (Franța), Teagasc (Irlanda), Universitatea din Viena (Austria) și Universitatea norvegiană de știință și tehnologie (Norvegia) au lansat proiectul de cercetare „Angajament pentru dezvoltarea responsabilă a produselor și practicilor de înlocuire a cărnii: compararea multidimensională a barierelor și oportunităților din țările europene” (ComMEATted).
Proiectul, lansat la 1 martie 2024, își propune să răspundă la o întrebare-cheie: Care sunt factorii determinanți care influențează consumatorii și alte părți interesate din Europa să adopte diete care includ proteine alternative, cum ar fi carnea cultivată, produse proteice vegetale și pe bază de insecte?
Acoperind cinci contexte naționale diferite – Austria, Franța, Irlanda, Norvegia și România – proiectul își propune să facă lumină asupra condițiilor necesare pentru o tranziție durabilă către producția, distribuția și consumul responsabil de înlocuitori de carne pe întregul continent. Obiceiurile alimentare tradiționale și normele culturale variază foarte mult în Europa, creând un peisaj complex pentru introducerea de proteine alternative. Prin urmare, proiectul adoptă o abordare inovatoare care ia în considerare diverși factori contextuali, de la cei sociali, culturali, legislativi, economici, până la cei psihologici, de etică și ideologici. ComMEATted asigură implicarea activă a unui panel variat de părți interesate, cum ar fi consumatori, factori de decizie politică, ONG-uri, reprezentanți ai industriei și mass-media, pe tot parcursul procesului de cercetare. Această abordare colaborativă pentru crearea de cunoștințe oferă perspective valoroase în ceea ce privește provocările și oportunitățile asociate cu tranziția către proteine alternative.
Proiectul este finanțat de JPI HDHL „FOODRETEC” (agenții naționale de cercetare) și pe site-ul proiectului: https://dcs.univ-nantes.fr/fr/recherches-scientifiques/jpi-hdhl-foodretec-committed-to-the-responsible-development-of-meat-replacement-products-and-practices-commeatted pot fi găsite mai multe informații.
Totodată, pentru România, prin explorarea factorilor culturali, politici și economici care influențează alegerile alimentare, proiectul poate contribui la dezvoltarea unor produse proteice alternative de proveniență locală și relevante din punct de vedere cultural, promovând creșterea economică, inovarea socială și durabilitatea ecologică în regiune. În plus, prin implicarea părților interesate din toate sectoarele, ComMEATted ar putea deschide calea pentru reforme ale politicilor publice și inovații de piață care promovează producția și consumul responsabil de proteine alternative, contribuind la tranziția țării către un sistem alimentar mai durabil.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.