UBB și Cluj-Napoca încă un pas mare spre InfoBioNano4Health – noua specializare inteligentă a orașului și a țării

13 decembrie 2021

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza la începutul anului 2022, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, concursul internațional de soluții pentru „Science Campus Cluj”.

UBB va dezvolta inițial în cadrul „Science Campus Cluj”, pe aproximativ 3 hectare,  un Minicampus UBB, gândit ca o Platformă STEM+ (Science/Technology/Engineering/Mathematics + Social&Humanities), care va include Institutul/Platforma de InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică (mai ales partea de informatică) și un cămin studențesc. Primăria va dezvolta în logica „citizen science” un „Science Center” (focalizat pe educația cetățenilor pentru viață/artă/știință), alături de care vor funcționa o piață urbană și terenuri de sport. „Science Campus Cluj” extinde astfel Cluj Innovation Park, orașul construindu-și prin acest demers un nou pol de creștere.

Rectorul UBB prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „Țara, Transilvania și Cluj-Napoca au nevoie de o specializare inteligentă, care să le ofere avantaje competitive, cu impact asupra bunăstării oamenilor. UBB – cea mai mare și una dintre cele mai puternice universității ale țării – poate și trebuie să-și asume această misiune. Și a făcut-o, la modul serios! Întâi a propus ca specializare inteligentă – luând în calcul potențialul academic propriu – InfoBioNano4Health, adică utilizarea Tehnologiei informației (UBB are cea mai mare și mai puternică facultate de informatică din țară), Științelor vieții (unde UBB se află în topuri internaționale) și a Nanoștiințelor (unde de asemenea UBB se află în topuri internaționale) pentru aplicații în sănătate, atât a populației (cu accent pe sănătatea mintală și publică – unde este lider național și actor influent la nivel internațional) dar și a mediului (unde este deja parte a rețelei europene ACTRIS – https://news.ubbcluj.ro/platforma-ubb-infobionano4health-isi-dezvolta-prima-componenta-paneuropeana-de-sanatate-a-mediului-populatiei-ubb-actris/). Apoi, am inclus prin competiție această specializare inteligentă atât în Roadmapul Național al marilor infrastructuri academice, cât și în temele selectate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (Proiectul „SMART InfoBioNano4Health&Innovation”, propus de UBB în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, planificat cu un buget orientativ de 45 milioane EURO, a ocupat primul loc în competiţia pentru definirea specializării inteligente RIS3 în regiunea Nord-Vest – https://news.ubbcluj.ro/ubb-traseaza-avantajul-competitiv-paneuropean-al-clujului prin-infobionano4health/), cu scopul obținerii de finanțare. De asemenea, InfoBioNano4Health este tema cu care UBB se proiectează în relațiile sale internaționale, inclusiv în EUTOPIA (alianța europeană a universităților) sau în programe complexe de tip Erasmus Mundus (vezi Cybersecurity – https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/); asta pentru că țintim un demers paneuropean, astfel de demersuri paneuropene în infrastructurile academice existând în prezent doar în sudul țării (vezi proiectul „laserului de la Măgurele”).”

UBB este deja prezentă în cadrul Cluj Innovation Park prin Centrul de Industrii Creative (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-avea-un-centru-de-industrii-creative/). Acest nou proiect completează acolo profilul UBB cu componenta STEM+, platforma UBB devenind astfel una STEAM (Science/Technology/Engineering/Arts/Mathematics). Aceasta va fi deschisă către mediul socio-economic, activitățile combinând cercetarea de tip „discovery” și cea de tip „applied”, într-un demers co-creat cu mediul socio-economic/societatea de tip „challenge-based research”, dar și către ceilalți actori academici din Transilvania/țară, cu prioritate însă, așa cum am anunțat încă din 2017/2019, pentru colegii noștri din Cluj-Napoca, în scopul unor concentrări metropolitane. În acest context, rectorul UBB adaugă: „UBB, organizată ca „un oraș în oraș”, își va păstra și chiar accentua rolul de dinamizator al orașului în această paradigmă clasică, dar ca universitate world-class în plin proces  de  dezvoltare are nevoie de noi spații de creștere, ducând astfel și orașul în paradigme și zone noi de dezvoltare, atât academice, cât și de infrastructură urbană.”

***

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șase ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.