UBB sprijină Academia de Științe din Ungaria în contextul nesiguranței create de intențiile de restructurare

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este o universitate de cercetare avansată și educație, de model humboldtian, fiind orientată spre educație comprehensivă centrată pe studenți, bazată pe rezultatele cercetării științifice.

Colaborarea cu universitățile, academiile și institutele de cercetare din țară și din străinătate are o importanță majoră pentru instituția noastră, deoarece aceste colaborări contribuie la conectarea noastră la viața științifică internațională. Legătura cu Academia de Științe din Ungaria (ASU), un adevărat motor al vieții științifice în Ungaria, are un caracter special și este foarte importantă având în vedere specificul multicultural al universității noastre. UBB a cooperat și cooperează cu ASU în numeroase proiecte de cercetare și de educație, mulți dintre colegii noștri au obținut și obțin titluri științifice în institutele de cercetări ale ASU, iar mulți dintre cercetătorii ASU au contribuit și contribuie la colaborarea cu UBB în calitatea lor de cadre didactice asociate.

În consecință, Universitatea noastră urmărește cu îngrijorare situația neplăcută care s-a instituit în jurul finanțării Academiei de Științe din Ungaria. Necesitatea finanțării cercetărilor aplicative și inovării, invocată de decidenții din Ungaria, este recunoscută și de către UBB, dar, în spiritul academic internațional, aceasta nu se poate realiza eficient fără susținerea cercetării fundamentale. Dimpotrivă, focalizarea pe cercetare aplicativă/dezvoltare-inovare, fără ancorarea acestora în cunoașterea generată prin cercetare fundamentală avansată duce la tehnologii lipsite de inovare și competitivitate. Spre exemplu, concentrarea Uniunii Europene pe cercetare aplicativă/dezvoltare-inovare se face numai susținând în paralel cercetarea fundamentală prin Consiliul European de Cercetare (European Research Council); un principiu similar se aplică și în SUA (a se vedea susținerea de care se bucură Fundația Națională de Științe – National Science Foundation).

Sperăm că nesiguranța creată în jurul Academiei de Științe din Ungaria va dispărea, pentru a putea continua colaborarea fructuoasă cu această instituție de renume la nivel național și internațional.

 

Conducerea Universității Babeș-Bolyai