UBB, universitatea din România cu cele mai multe prezențe în clasamentul Times Higher Education 2024 pe domenii de studiu

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se situează din nou printre universitățile de referință în clasamentele internaționale, după cum o arată  rankingul Times Higher Education (THE-World University Rankings by Subject | Times Higher Education) 2024 pe domenii de studiu lansat joi, 26 octombrie 2023.

              Potrivit acestuia, UBB este prezentă în primele 1000 de poziții în clasamentele aferente unui număr de 9 domenii, ceea ce o face să fie universitatea cu cele mai multe prezențe la nivelul universităților românești:

  • Arts and Humanities: intervalul 501–600 – prima în România, alături de încă două universități în acest interval
  • Business and Economics: intervalul 501–600 – primul interval în România
  • Computer Science: intervalul 801–1000 – prima în România, alături de încă șase universități în acest interval
  • Education: intervalul 601+ internațional – al doilea interval în România
  • Engineering: intervalul 601–800– primul interval în România
  • Life Sciences: intervalul 801–1000– al treilea interval în România, alături de încă o universitate
  • Physical Sciences: intervalul 801–1000 – prima în România, alături de încă două universități în acest interval
  • Psychology: intervalul 501–600– prima în România, alături de încă două universități în acest interval
  • Social Sciences: intervalul 601–800– prima în România, alături de încă patru universități în acest interval

Mă bucur că suntem vizibili internațional în aceste domenii academice. Așa cum am mai spus, fluctuațiile poziției UBB în diverse rankinguri – ex. prezențe, absențe, poziții/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, de modificarea metodologiilor de evaluare și de numărul celor evaluați, dar sunt corectate prin metarankinguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanță din istoria sa. Astfel, în „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 până în 2022. În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023. Ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase și comprehensive clasamente internaționale ale universităților. Clasamentul THE 2024 cuprinde 1904 de universități din peste 100 de țări, sistemul de clasificare luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.