UBB – reprezentată la inaugurarea „Elie Wiesel Study Tour 2024”

29 august 2024

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au participat, la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Reședința Ambasadorului Germaniei la București, la lansarea ediției 2024 a programului „Elie Wiesel Study Tour”, destinat masteranzilor și doctoranzilor care studiază la universități din România.

Evenimentul este parte a unui program multianual desfășurat de American Councils for International Education (organizație asociată Congresului SUA) în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, cu reprezentanțe diplomatice și culturale acreditate în România și cu universități din țara noastră. Scopul programului este acela de a oferi studenților posibilitatea de a înțelege, prin intermediul unor excursii tematice și a unor ateliere interactive desfășurate în România, Polonia și Ungaria, forțele politice, sociale și culturale care au creat și perpetuat Holocaustul, sporind astfel și înțelegerea modului în care regimurile nedemocratice tratează indivizii și societățile. Cea de-a șaptea ediție a programului reunește 15 studenți și tineri cercetători și se încheie în data de 4 septembrie 2024.

Reprezentantul Universității Babeș-Bolyai la ceremonia de lansare, prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului pentru Cooperări Internaționale al UBB, a subliniat importanța cunoașterii și asumării critice a ororilor comise de regimurile totalitare și dictatoriale, precum și a educației pentru democrație și a sensibilizării tinerilor în legătură cu riscurile unor derive extremiste în societățile contemporane.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.