UBB va organiza din toamna anului 2023 programul de licență în „Inteligență Artificială”, după ce a propus în premieră națională standardele pentru această specializare la începutul anului, și devine un Hub de tehnologii digitale inovative

13 iulie 2023

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza din toamna anului 2023 programul de licență în domeniul inteligenței artificiale.

Urmărind tendințele la nivel internațional și avantajele competitive proprii – precum Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică și parteneriatul strategic al acestuia cu marii actorii internaționali din domeniu -, UBB a propus la începutul anului instituțiilor abilitate din țară standardele pentru organizarea programelor de licență în inteligență artificială, a obținut în luna februarie aprobarea standardelor, iar acum un astfel de program propus de UBB în baza acestor standarde a fost aprobat joi, 13 iulie 2023, de Agenția Română pentru Asigurarea Calități în Învățământul Superior (ARACIS).

„Noi suntem serioși când începem anumite demersuri academice. La începutul anului, observând tendințele internaționale și nevoile/interesele din țară, am propus standardele pentru organizarea specializării de inteligență artificială la nivel de licență, standarde care au fost aprobate de ARACIS în februarie 2023. Pornind de la aceste standarde, am acreditat acum programul, iar din toamnă UBB va avea implementată la nivel de licență și specializarea în inteligență artificială”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel DavidÎn continuare, acesta precizează: „Acum sunt foarte mulțumit de profilul academic al domeniului computer science/informatics la UBB, care s-a dezvoltat major din 2020. La nivel de licență avem atât specializările clasice în zona de „software”, cât și specializările clasice în zona de „engineering”, la care se adaugă în premieră programul inovativ de inteligență artificială. La nivel de master s-au dezvoltat programe și cursuri competitive, cu parteneri academici și din industrie internaționali, cum sunt cele din zona „cybersecurity”, „data science/big data/machine learning”, „robotic process automatization” etc. La nivel de doctorat, cercetările UBB, fundamentale și/sau aplicative, unele inclusiv în parteneriat cu mediul economic, ne situează pe primele poziții în țară în clasamentele internaționale. La nivel postuniversitar s-au inițiat programe sau cursuri deschise („open courses”) în cam toate dezvoltările majore din domeniu. Nu în ultimul rând, UBB coordonează Strategia națională în „quantum comunications” și organizează din toamnă primul său curs postuniversitar în domeniu. Dacă socotim că aceste dezvoltări au loc în limbi diferite – română/maghiară/germană/engleză -, acest domeniu devine la UBB un HUB inovativ pentru țară, lucru întărit și de organizarea de către „European Institute of Innovation & Technology (EIT)” a Biroului EIT Digital pentru România la UBB. Ne așteptăm acum studenții din țară și din străinătate!”

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.