Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin „UBB School of Health – UBBMed” (https://ubbmed.ubbcluj.ro/) , contribuie în domeniul biomedical și al sănătății la teme majore la nivel european și național, fiind în faza de semnare a finanțării obținute prin competiție în clusterul HEALTH al programului „Horizon Europe” al Comisiei Europene pentru trei noi proiecte în calitate de partener:
- Sănătate mintală și stil de viață sănătos: „YEAH- Youth hEAlth from a Holistic perspective”, programul „Horizon Europe” al Comisiei Europene, coordonator din partea UBB prof. univ. dr. Anca Dobrean.
- Oncologie: HPV-FASTER – „Offering combined HPV vaccination and HPV test-based cervical screening to vulnerable populations. A hybrid efficacy and implementation”, programul „Horizon Europe” al Comisiei Europene, coordonator din partea UBB lector univ. dr. Diana Tăut.
- Sănătate publică și socială: SERENA – „Assessing and improving access to health and social care SErvices for children RENdered vulnerable by Abuse”,programul „Horizon Europe” al Comisiei Europene, coordonator din partea UBB prof. univ. dr. Maria Roth.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că: „În primul rând mă bucur să văd că rolul Centrului Suport Orizont – UBB pentru Programe Europene este tot mai vizibil, UBB fiind acum între universitățile românești care atrage astfel cele mai multe resurse europene pentru a genera cercetare-dezvoltare-inovare, ca partener (cum este cazul aici) sau în calitate de coordonator (cum este cazul în alte proiecte). În al doilea rând, mă bucur să văd că multe proiecte se înscriu în tema generală a noului program UBBMed, acum cu specialiști care abordează teme extrem de importante la nivel mondial, dar și pentru țară, și acolo unde UBBMed este deja unul din reperele din țară: sănătate mintală și stil de viață, sănătate publică și (psiho)oncologie.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.