UBBMed în circuitul biomedical internațional Master Research Agreement între UBB și Siemens Healthineers

20 decembrie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dezvoltat recent probabil una dintre cele mai avansate platforme de imagistică biomedicală între Polonia și China și una de referință la nivel internațional, Platforma INSPIRE (https://inspire.research.ubbcluj.ro/), parte din UBBMed – UBB School of Health (https://ubbmed.ubbcluj.ro/).

După parteneriatul academic strategic cu Martinos Center for Biomedical Imagining (Harvard Medical School/Harvard University, SUA – https://www.martinos.org/), un alt parteneriat strategic s-a semnat recent, în contextul UBBMed, între UBB și Siemens Healthineers.

„Parteneriatul Master Research Agreement dintre UBB și Siemens Healthineers deschide noi orizonturi majore pentru cercetarea și inovarea în imagistica medicală. Prin această colaborare se creează practic cadrul necesar pentru dezvoltarea de secvențe avansate de pulsuri, care au potențialul de a revoluționa practica clinică. Obiectivele principale includ creșterea preciziei diagnostice, reducerea timpilor de achiziție, îmbunătățirea confortului pacientului și valorificarea maximă a componentelor hardware existente, oferind astfel soluții eficiente și orientate spre pacient. De asemenea, acest parteneriat facilitează integrarea UBB într-o rețea internațională de experți dedicați perfecționării tehnologiilor imagistice. Accesul la instrumente de ultimă generație, cum ar fi scannere virtuale și secvențe aflate în faze de testare, oferă cercetătorilor posibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea și validarea de noi tehnologii în imagistica medicală. În plus, colaborarea poziționează universitatea ca partener de încredere în inițiative de testare multi-site, sprijinind eforturile globale ale Siemens Healthineers și ale altor parteneri internaționali în testarea și validarea noilor tehnologii imagistice. În fine, acest parteneriat consolidează poziția UBB în elita cercetării mondiale, promovând inovația și excelența în domeniul imagisticii medicale”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Rezultat al colaborării între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală – https://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/ ) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe –http://icibns.institute.ubbcluj.ro/ro/), alături de Centrul Național de Rezonanță Magnetică al UBB, Platforma INSPIRE, lansată de UBB în acest an, reflectă avantajele competitive esențiale ale UBB la nivel național și internațional și susține programul strategic UBBMed dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul UBB School of Health (https://ubbmed.ubbcluj.ro/).

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent, în cadrul celor două institute, trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și serviciile inovative:

(1)  Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic),  cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);

(2)  Centrul MRI Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);

(3)  Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.