UBBMed se implică în medicina spațială prin contribuții de top în revista Nature.

29 iunie 2024

Cercetătorul Laura Pătraș din cadrul grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) (https://centru3b.centre.ubbcluj.ro/grupul-de-nanomedicina/) a avut în această lună, în cadrul unui grup internațional de cercetare mai larg, două contribuții în prestigioasa revistă Nature dedicată medicinei spațiale.

Unul dintre articole – Jones et al., 2024: Molecular and physiologic changes in the SpaceX Inspiration4 civilian crew; https://www.nature.com/articles/s41586-024-07648-x – analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile civile SpaceX, neidentificându-se deocamdată riscuri majore în misiunile pe termen scurt pentru sănătatea astronauților. Al doilea articol – Overbey et al., 2024: The Space Omics and Medical Atlas (SOMA) and international astronaut biobank; https://www.nature.com/articles/s41586-024-07639-y – prezintă o bază de date publică și un atlas biomedical (Space Omics and Medical Atlas – SOMA), bazat pe mai multe misiuni spațiale, care poate ghida viitoarele misiuni spațiale ale omenirii.

„Colega noastră Laura Pătraș este un cercetător de talie internațională. Pe lângă aceste două articole în revista Nature, a mai avut luna aceasta încă trei publicații în „sistemul Nature” (revista Nature Communications), ceea ce poziționează noul program UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro) din UBB School of Health vizibil în domeniul medicinei spațiale. O felicit pentru aceste realizări de excepție și vom gândi împreună cum dezvoltăm mai complex acest domeniu pe viitor în UBB. Între timp, prorectorul UBB pentru știință a planificat un interviu cu colega noastră, pentru a afla mai multe despre aceste realizări și proiectele viitoare și despre cum le putem susține. Interviul va fi public pe siteul UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Cercetările publicate de Laura Pătraș pot fi accesate la:

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07639-y

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07648-x

https://www.nature.com/articles/s41467-024-49211-2

https://www.nature.com/articles/s41467-024-48806-z

https://www.nature.com/articles/s41467-024-48841-w

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.