Ultima competiție a planurilor de afaceri de echipă, desfășurată în cadrul proiectului „ Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”

Marți, 22 martie 2022, a avut loc ultima competiție a planurilor de afaceri de echipă organizată în cadrul proiectului POCU/380/6/13/123793,  „Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”, competiție ce a dorit încurajarea participării și a excelenței în cercetare și în antreprenoriat a doctoranzilor și a cercetătorilor post-doctorat.

Competiția a reprezentat și ultima activitate dedicată celei de-a treia serie de cursanți doctoranzilor și cercetători postdoctorat, care în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 au urmat timp de 12 luni cursuri de formare a competențelor antreprenoriale, sesiuni de consiliere și cursuri de formare psihopedagogică. La competiție au avut ocazia să participe cei 45 de studenți doctoranzi și cercetători postdoctoranzi înscriși în cadrul proiectului, concurând pentru cele 3 premii care au fost acordate echipelor mixte de doctoranzi și cercetători postdoctorat, respectiv: premiul I  – în valoare de 30.000 lei, premiul II – în valoare de 20.000 lei și premiul III – în valoare de 10.000 lei

Șase echipe cu planuri de afaceri cât mai bine detaliate, argumentate și organizate au concurat pentru cele 3 premii. După prezentarea ideilor de afaceri și analiza acestora, comisia a decis care au fost cele 3 echipe câștigătoare: premiul I – , premiul II –. respectiv premiul III –.

Premiată cu locul I, proiectul ROST a propus înființarea unei școli online de educație media pentru adolescenți. Misiunea școlii de educație media va fi simplificarea informației privind rolul mass-media și modul de funcționare al industriilor mediatice, dar și al social media astfel încât adolescenții să-și poată dezvolta un sistem de gândire critică cu care să gestioneze și să analizeze fluxul informațional tot mai mare care vine către ei prin canalele online.

Situat pe locul II, Carpatic Films Studio a propus demararea unei afaceri în producția de materiale video comerciale și publicitare, care pe lângă producțiile contra-cost să sprijine activismul social prin proiecte pro bono oferite ONG-urilor sau instituțiilor de artă și cultură care ar avea nevoie de materiale video de documentare, de prezentare sau publicitate, pentru a avea impactul social și cultural dorit.

Proiectul premiat cu premiul III este Zestrea, și propune punerea în valoare și promovarea culturii tradiționale, având ca element central costumul arhaic de sărbătoare ca element vestimentar de mare rafinament, prin comercializarea unor produse upper-premium asociate cu un NFT prin intermediul unei platforme performante care conține și o componentă importantă de educare și conștientizare a valorii culturale a obiectelor propuse.

Scopul competiției a fost cel de a dezvolta competențele antreprenoriale și pe cele de lucru în echipă, de a încuraja grupul țintă să elaboreze planuri de afaceri inovative cu aplicabilitate în mediul privat, în special în entități din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI sau în administrația publică locală sau centrală și de a dezvolta o colaborare propice între studenții doctoranzi și cercetătorii post-doctorat care, în timp, vor putea evolua în crearea unor cercetări valoroase pentru mediul academic și pentru mediul de afaceri.

Planurile inovative de afaceri au fost evaluate ținând cont de criterii precum: caracterul inovativ al planului de afaceri comun, potențialul de a genera slujbe noi, efecte asupra mediului și protecția mediului, fezabilitatea ideii de afaceri, viabilitatea financiară, încadrarea planului în domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI 2014-2020 și încadrarea planului în sectoare economice cu potențial competitiv conform SNC 2015-2020. Cele trei planuri de afaceri câștigătoare s-au înscris în domeniile de specializare inteligentă: tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, industrii creative și bioeconomie.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 6,976,716.95 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 6,770806.28 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni (24.05.2019 – 23.05.2022). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Contact: prof. univ. dr. Hosu Ioan (manager proiect)
Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
http://cercetator_antreprenor.granturi.ubbcluj.ro.