Un nou laborator de nanotehnologie, inaugurat la UBB

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai a inaugurat miercuri, 28 noiembrie 2018, un nou laborator didactic de nanotehnologie la sediul facultății (strada Arany János).

Laboratorul este dotat cu echipamente și instrumente noi în valoare de 25.000 de euro, care fac posibilă participarea studenților de la specializările chimie și inginerie chimică la laboratoare de nanotehnologie. Dotarea cu aparatele de măsurat și cu echipamente a fost realizată de Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică cu ajutorul finanțării obținute din partea fundației Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) din Ungaria.

La inaugurarea acestui laborator au fost prezenți conf. dr. Anna Soós, prorector al Universității Babeș–Bolyai, dr. Gabriela Nemes, decan al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, conf. dr. Réka Barabás, prodecan al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, și membrii consiliului de conducere al facultății.

Aici se vor desfășura activitățile de laborator din cadrul programului de studiu de master în limba maghiară, Chimia şi ingineria nano- şi biomaterialelor. Punem accent mare pe partea practică a programelor de studiu, care este chiar cerută de studenții noștri. Așadar este important să existe astfel de spații unde studenții vor putea efectua de la alfa la omega, în mod autonom, sintezele de materiale studiate, sub coordonarea profesorilor. În noul laborator toate mijloacele sunt asigurate în ceea ce privește activitățile individuale sau de grup. Laboratorul va fi folosit desigur pentru activitățile de cercetare, având în vedere că programul de studii de master se leagă strâns de direcțiile de cercetare ale facultății.”, a declarat dr. Réka Barabás, prodecan al facultății.

Laboratorul este dotat cu echipamente și instrumente precum: balanțe analitice, agitatoare magnetice cu control electronic al vitezei de agitare și al temperaturii pentru sinteza materialelor, băi de apă cu ultrasunete (pentru dispersarea nano-aditivilor; pH metru, băi de apă termostatată, compresor de mare putere pentru pistolul tip MasterJet marca Saint-Gobain.

Noul laborator didactic al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică va fi folosit de studenții masteranzi ai liniei române și maghiare în cadrul activităților de laborator.