Universitatea Babeș-Bolyai investește în energie verde pentru un viitor sustenabil

5 martie 2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a demarat proiectul „CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE PRIN REALIZAREA DE CAPACITĂȚI DE PRODUCERE ENERGIE REGENERABILĂ PENTRU AUTOCONSUM LA CĂMINELE UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI DIN CAMPUSUL UNIVERSITAR HAȘDEU ȘI CANTINA, MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, JUDEȚUL CLUJ”.

Proiectul este finanțat prin apelul PFM/169/PFM_P1/NA/P1_OS1/FM_1.1 și are codul SMIS 314996.

Acest proiect ambițios urmărește creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și reducerea emisiilor de carbon generate de sectorul energetic, consolidând angajamentul UBB față de sustenabilitate și protecția mediului.

Detalii despre proiect:

  • Valoarea totală a proiectului: 6.521.366,57 RON
  • Valoarea total eligibilă: 6.462.159,31 RON
  • Valoarea total nerambursabilă: 6.462.159,31 RON
  • Durata implementării: 22 de luni
  • Manager proiect: Dan Tudor Lazăr

Obiectivele proiectului:

  • Realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 1.2593 mp, pentru care se solicită finanțare nerambursabilă în valoare de 1.100.000 euro/Mw fără TVA, cu realizarea investiției până la data de 31.12.2026.
  • Generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în medie pe durata de viață a investiției (20 de ani) cu 713,7814 tone CO2 anual și promovarea resurselor regenerabile.
  • Obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 de ani) și o producție medie de energie electrică din surse solare de 1,166.50 MwH/an.

Prin această inițiativă, Universitatea Babeș-Bolyai reafirmă angajamentul său față de sustenabilitate, inovare și utilizarea resurselor regenerabile, consolidând astfel poziția sa ca lider în promovarea energiei verzi în învățământul superior din România.

Universitatea Babeș-Bolyai își consolidează rolul de instituție de învățământ superior care promovează inovația și responsabilitatea față de mediu. Implementarea energiei regenerabile nu doar că aduce beneficii economice pe termen lung, dar și creează un model educațional și inspirațional pentru generațiile viitoare de studenți și cercetători. Acest demers se aliniază perfect strategiei noastre de dezvoltare sustenabilă și contribuie activ la protejarea resurselor naturale, amintind totodată că UBB este prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal UBB Goes Green, acesta fiind asumat ca direcție strategică a Universității noastre, a declarat Rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Adrian Olimpiu Petrusel.

În același timp, prof. univ. dr. Dan Tudor Lazăr, Prorector UBB și managerul proiectului, este de părere că; „Această investiție reprezintă un pas important în direcția sustenabilității și alinierea universității noastre la standardele internaționale privind protecția mediului. Prin utilizarea energiei solare, nu doar că reducem impactul nostru asupra mediului, dar și contribuim la educația și conștientizarea studenților cu privire la importanța energiilor regenerabile.”

Date de contact:

Dan Tudor Lazăr
Responsabil proiect
Universitatea Babeș-Bolyai
E-mail: fondurieuropene@ubbcluj.ro
Telefon: 0264.405.300 (int.5482)

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.