O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și a Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, împreună cu colaboratori de la University of Iowa, au publicat recent un articol în jurnalul academic Injury Prevention. Prin intermediul acestui studiu s-a urmărit identificarea și evaluarea nivelului de utilizare a dispozitivelor de siguranță auto pentru copiii pasageri ai autovehiculelor (scoică, scaun auto, înălțător auto) și a centurilor de siguranță, la nivel local.
Pe parcursul studiului au fost observați 768 de conducători auto și 892 de copii. Datele utilizate au fost colectate în 41 de locații la nivelul municipiului Cluj-Napoca (grădinițe, școli, centre comerciale) și cuprind două părți: o parte în care s-a observat cum este orientat scaunul auto pentru bebeluși și copii – cu fața sau spatele la direcția de mers, dacă este așezat pe scaunul din dreapta sau pe bancheta din spate, dacă părintele poartă sau nu centura de siguranță, dacă adolescenții până în 17 ani poartă sau nu centura de siguranță. A doua parte a cercetării a inclus un chestionar în care s-a cerut acordul părinților pentru a participa la studiu prin adresarea câtorva întrebări. Părinții / conducătorii auto au fost întrebați detalii despre copiii pe care îi transportă în autovehicul: vârsta, greutatea și înălțimea pentru a putea stabili dacă sistemul de siguranță ales este cel potrivit (în cazul celor care au utilizat un sistem de siguranță auto); dacă știu că există o lege la nivel național pe această temă, dar și alte întrebări care să arate motivația utilizării unui sistem de siguranță sau barierele întâmpinate în utilizarea acestora.
Principalele rezultate ale studiului au arătat că din cei 768 conducători auto observați (majoritatea părinți), o treime nu folosesc un sistem de siguranță auto pentru copii. Dintre cei 509 părinți care au acceptat să răspundă și întrebărilor din chestionar, 32% nu știu că la nivel național există o lege care reglementează transportul copiilor în autovehicule.
În ceea ce privește modalitatea în care sunt utilizate sistemele de siguranță, 51% dintre copiii cu vârsta între 0-3 ani nu sunt așezați corect într-un sistem de siguranță auto adaptat vârstei, greutății și înălțimii, deși aproximativ 90% dintre aceștia (un număr de 116) se aflau într-un scaun auto. În plus, doar 15% dintre conducătorii auto observați au utilizat scaunul auto pentru copii cu spatele la direcția de mers – Politicile Comisiei Europene de siguranță și sănătate recomandă folosirea scaunului auto cu spatele spre sensul de mers cel puțin până la 15 luni. În schimb specialiștii în sănătate publică prelungesc această perioadă până la 4 ani subliniind că astfel scade de 5 ori riscul de traumatism sever în cazul unui accident rutier.
Datele colectate mai arată și că nivelul de utilizare a sistemelor de siguranță auto scade o dată cu creșterea în vârstă a copiilor – astfel, copiii mai mici de 5 ani prezintă o probabilitate de 4-5 ori mai mare de a fi așezați într-un dispozitiv de fixare decât copiii mai mari de 5 ani. În schimb probabilitatea ca un copil să fie așezat într-un dispozitiv de siguranță auto este de trei ori mai mare atunci când și părintele poartă centura de siguranță.
Printre principalele bariere în utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun, părinții au menționat lipsa cunoștințelor și a conștientizării cu privire la importanța utilizării unui asemenea dispozitiv pe parcursul călătoriei cu mașina. Dintre cei care nu au utilizat un dispozitiv de fixare, peste 40% (41,8%, n=66) au atribuit utilizarea scăzută lipsei de cunoștințe și conștientizare.
Rezultatele acestui studiu sunt o premisă în nevoia de a dezvolta politici publice bazate pe dovezi dar și un set de norme de implementare, care să aducă mai multe explicații despre cum trebuie poziționat un scaun, de ce e important ca scaunul să fie poziționat cu spatele spre sensul de mers, când ar fi recomandată trecerea de la un dispozitiv la altul și alte informații care să ajute părinții să ia o decizie informată și să vină în ajutorul polițiștilor atunci când sunt nevoiți, la rândul lor, să informeze participanții la trafic.
Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesați: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30674541.