Vicepreședintele Comisiei Europene, Dubravka Šuica, și comisarul european Mariya Gabriel în vizită la UBB, onorând istoria, profilul multicultural și lidershipul academic al Universității

15 octombrie 2022

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) i-a avut sâmbătă, 15 octombrie 2022, ca oaspeți pe vicepreședintele Comisiei Europene și comisar european pentru democrație și demografie, Excelența Sa Dubravka Šuica, precum și pe Excelența Sa Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri.

Vizita a avut loc în contextul onorării istoriei, profilului multicultural și leadershipului academic al UBB. Dacă în anul 2019 UBB a sărbătorit 100 de ani de universitate românească, în 2021 a sărbătorit 440 de ani de tradiție academică (incluzând tradiția germană), în octombrie 2022 sărbătorim 150 de ani de universitate maghiară, prin profilul multicultural cu trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană) UBB onorându-și astfel trecutul și proiectându-se ca una dintre cele mai complexe universități europene sub acest aspect, în concordanță cu politicile lingvistice europene promovate prin alianțele universităților europene. În urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată în 2021 ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a prezentat istoria Universității, profilul multicultural și proiecte strategice deschise spre alianța europeană Eutopia din care UBB face parte: (1) InfoBioNano4Health (ca o nouă specializare inteligentă a orașului și a țării); (2) BrainQ (un nou Institut paneuropean în neuroștiințe); (3) ACTRIS (o nouă infrastructură clujeană din rețeaua paneuropeană ACTRIS dedicată studiului mediului); (4) UBB4Danube Initiative; (5) UBB 4Three Seas Initiative și (6) UBBInnoProducs (produse inovative ale UBB derivate din cercetări susținute european – ex. VR Mind; Robotherapy; iCUBE etc.). Comisarii europeni prezenți la UBB au sintetizat, la rândul lor, principale direcții de acțiuni ale Comisie Europene și portofoliilor proprii, care au fost apoi discutate cu participanții la întâlnire. Invitațiile pentru participanți au vizat și reliefarea diversității și lidershipului feminin al UBB și a politicilor de gen.

„Mă bucură atenția arătată de Comisia Europeană pentru istoria, profilul multicultural și lidershipul academic al UBB. Acest lucru vine oarecum în mod natural, ținând cont de profilul academic al UBB și de faptul că Universitatea noastră este unul dintre actorii sociali dedicați României europene și Uniunii Europene! În esență, mesajul cheie al vicepreședintelui Comisiei Europene pe partea de democrație a fost că universitățile trebuie să pregătească buni specialiști și buni cetățeni europeni, lucru pe care UBB îl are în misiunea sa și îl face bine, iar pe partea de demografie că trebuie să avem grijă la circulația talentelor, UBB prin structura multicampus (extensii) înscriindu-se clar în această tendință prin care evităm concentrări în unele zone, în dauna altora. Mesajul esențial al comisarului Mariya Gabriel – transmis prin tema ”Bringing education and innovation together to make Europe stronger in the knowledge society” – a fost că prin diversele inițiative și strategii, extrem de complexe și dinamice, Comisia Europeană dorește să întărească cercetarea științifică pentru a deveni un motor al educației active și inovării, într-un context academic în care se nasc treptat instituții europene noi (ex. alianțele europene) și ecosisteme inovative organizate în rețele la niveluri diferite (local/regional/european). UBB este una dintre instituțiile europene care face deja parte din acest demers, exprimându-și Tradiția și Excelența în Cultură-Știință-Inovație.”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Alte concluzii importante ale discuțiilor la UBB vor fi comunicate în viitor de către UBB sau probabil de către comisarii europeni.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.