Zilele Clujene ale Economiei Sociale, organizate de UBB

19 mai 2023

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală-Consiliul Local Cluj-Napoca, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Fundaţia Caritabilă ”Sfântul Daniel”-Turda, Asociația pentru Ajutorarea şi Protejarea Handicapaţilor Neuropsihici Cluj-Centrul de zi ”Sfanta Maria”, Asociaţia Umanitară „Împreună pentru Ei” Baia-Mare, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, Federația Tinerilor din Cluj, Eyes Love Coffee SRL, Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj-Napoca, Asociația Meșterilor Populari Clujeni, organizează cea de a VIII-a ediţie a Zilelor Clujene ale Economiei Sociale.

Urmărind promovarea economiei sociale ca viziune modernă asupra protecţiei sociale, capabilă să genereze incluziune socială şi dezvoltare locală, evenimentul „Zilele Clujene ale Economiei Sociale”, desfăşurat între 22 – 26 mai 2023,  este structurat sub forma unei succesiuni de manifestări care vor avea loc atât în comunitate, cât şi în mediul academic:  activităţi destinate incluziunii pe piaţa forţei de muncă a absolvenților și persoanelor vulnerabile, workshop-uri destinate profesioniştilor ce activează în cadrul întreprinderilor de economie socială/inserție socială şi organizaţii nonprofit, târg al structurilor de economie socială. 

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc luni, începând cu ora 14, în sala Clubului Colegiului Academic, în prezența reprezentanților mediului academic, autorităților publice, societății civile, studenți.

Pentru a creşte vizibilitatea asupra diversităţii întreprinderilor de economie socială și a contribuției acestora la dezvoltarea comunitară, marți și miercuri, 23 – 24 mai 2023, între orele 10.00 – 20.00, în Piața Muzeului, se va derula Târgul structurilor de economie socială.  Comunitatea clujeană va avea posibilitatea de a intra în contact cu produsele şi serviciile pe care aceste organizaţii le oferă, de a conştientiza şi înţelege ce înseamnă economia socială şi oportunităţile pe care aceasta le deschide dezvoltării comunităţilor locale, serviciilor sociale şi creşterii incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.

Marți, 23 mai, vor avea loc ateliere destinate tinerilor. Astfel, de la ora 10, activitatea „It’s abou t people”, organizată de Organizația studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (în Clubul pentru Tineret), iar de la ora 18, la Casa de Cultură a  Studenților, workshop-ul “Youth-Café – Intelegența emoțională“, organizat de Fundația Tinerilor din Cluj.

Miercuri, 24 mai, începând cu ora 14, se desfășoară atelierul „Modele de bună practică și analiza de nevoi în întreprinderile sociale”, gazda evenimentului fiind întreprinderea socială și unitate protejată, Cofeels. Moderatorii propun un demers analitic interactiv al modelelor de business și realizarea unei radiografii a nevoilor și provocărilor pe care întreprinderile sociale le au. Tot miercuri, la sediul Centrului de zi „Sf. Maria” va alea loc, începând cu ora 10, un moment artistic pregătit de beneficiarii centrului și cei ai Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului.

Temele de discuţii aferente dezbaterilor/workshop-urilor (joi, 25 mai 2023, începând cu ora 10), care se vor desfăşura la sediul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB, sunt: strategii eficiente de incluziune socială şi integrare pe piaţa muncii a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție a copilului,  integrarea pe piaţa muncii a absolvenţilor. Vor participa reprezentanţi ai instituţiilor publice (Agenția Județeană pentru Ocuparea a Forței de Muncă, Direcția de Asistență Socială și Medicală, Consiliul local Cluj-Napoca) şi sectorului neguvernamental, furnizori de servicii sociale, studenți, cadre didactice și profesioniști.

Succesiunea de activităţi derulate sub egida „Zilele Clujene ale Economiei Sociale” doreşte să stimuleze creşterea responsabilităţii sociale şi nivelul de implicare al tuturor actorilor locali angajaţi în dezvoltarea locală, prin dezvoltarea parteneriatelor şi acţiunilor conjugate între structuri de economie socială,  instituţii publice, comunităţi, mediu de afaceri şi universitar.