Joi, 21 noiembrie, de la ora 10.00, în Sala Club a Colegiului Academic (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1) va fi organizată o masă rotundă pentru a celebra Ziua internațională a profesorilor de limba franceză. La eveniment vor fi prezenți profesori de limba franceză din mediul universitar și pre-universitar, studenți, masteranzi și doctoranzi, precum și agenți economici francofoni.
Activitatea, intitulată „Apprendre le français. Et après ?” (Învățăm franceza. Și apoi?) își propune să reprezinte prilejul unei reconsiderări a perspectivelor francofone în societatea actuală. Învățarea limbii și a culturii francofone depășește nivelul de cunoaștere a unor reguli de gramatică și a unui vocabular mai mult sau mai puțin dezvoltat; învățarea unei limbi este, în fond, un exercițiu de cunoaștere a Celuilalt, de cultivare a toleranței și a empatiei. Astfel, prin participarea a peste treizeci de actori a francofoniei clujene, masa rotundă dorește să ofere publicului o mai bună vizibilitate a dinamicii francofone din acest spațiu geografic și economic. Reprezentanți ai mediului de afaceri francofon vor vorbi despre rolul esențial pe care îl joacă competențele lingvistice variate într-o piață economică extrem de competitivă.
Mai mult, studenții prezenți la eveniment vor împărtăși experiența lor de achiziționare a limbii franceze, proiectele și activitățile francofone în care s-au implicat, precum și competențele și aptitudinile pe care le-au dobândit în cadrul acestor activități. Împărtășirea de bune practici poate aduce imboldul necesar persoanelor ce se simt uneori lipsite de motivație în traseul lor profesional.
Organizatorul mesei rotunde, Anamaria Lupan, asistent universitar doctor la Facultatea de Litere, a câștigat anul trecut Premiul Francofoniei pentru tineri cercetători, distincție internațională oferită de AUF (Agence universitaire de la Francophonie). Aceasta își dorește să ofere un nou ritm dialogului dintre mediul academic francofon, societate și mediul privat; masa rotundă Apprendre le français. Et après ? este o pledoarie pentru consolidarea comunității francofone clujene.
Evenimentul va fi difuzat la TVR Cluj și la EBS Radio.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.