Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la UBB

2 februarie 2025

Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) celebrează Ziua Mondială a Zonelor Umede printr-o expoziție fotografică tematică.

Exponatele au drept subiect principalele lucrări de restaurare efectuate în câteva turbării din țară în vederea îmbunătățirii stării ecosistemelor de turbărie.

Expoziția fotografică poate fi vizitată la Galeria Lateralia, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj, în intervalul 2-9 februarie 2025.

Lucrările de restaurare efectuate au fost realizate în cadrul proiectului „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest” (NWPEAT), implementat prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor, în intervalul decembrie 2021-aprilie 2024. Operatorul de Program a fost Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul fiind finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită la nivel internațional în data de 2 februarie, marchează semnarea, în anul 1971, a Convenției de la Ramsar, ratificată și de România. Convenția stabilește cadrul acțiunilor naționale și al cooperării internaționale pentru conservarea și utilizarea rațională a zonelor umede și a resurselor pe care acestea le oferă. Ediția din acest an sărbătorește acțiunile de protejare a zonelor umede în vederea creării unui viitor comun.

Pentru mai multe informații despre proiect vă invităm să accesați linkul: https://nwpeat.granturi.ubbcluj.ro/.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.