Prof. dr. Basarab Nicolescu – fizician teoretician, membru de onoare al Academiei Române, profesor asociat UBB

  1. Întrebare Daniel David: Vă rog să vă faceţi o scurtă prezentare.

Sunt în Franța din 1968. Am intrat în 1970 la Centrul Național de Cercetări Științifice – Centrul Național de Recherche Scientifique (CNRS). În 1972 am obținut doctoratul în fizică („Doctorat d’État ès-Sciences Physiques”) la Universitatea „Pierre et Marie Curie” (Paris VI), Paris. Mi-am făcut toată cariera științifică la CNRS, ca fizician teoretician, de la cel mai mic nivel până la cel mai înalt nivel, până în 2008, când m-am pensionat. Am lucrat la Institutul de Fizică Nucleară, Divizia de Fizică Teoretică, Orsay și, ulterior, la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii înalte, Universitatea Paris VI. În 2001 am fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Întrebare Daniel David: Vă rog să ne faceţi o prezentare a realizării academice care a prilejuit acest interviu.

Acum 45 de ani, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), am formulat o nouă teorie în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte, fondată pe principiile fundamentale ale fizicii (teoreme asimptotice). Conceptul rezultat numit Odderon a fost considerat revoluționar în acel moment, chiar eretic, și a stârnit violente polemici, deoarece el punea sub semnul întrebării numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți. Consecințele sale experimentale erau spectaculoase.  În cuvinte simple, Odderon-ul induce o diferență importantă între difuziunile particulă-particulă și antiparticulă-particulă la energii înalte. Până atunci, se credea că ele sunt identice la energii înalte. Odderon-ul este deci intim legat de disimetria materie-antimaterie. El apare în amplitudinea de difuziune de paritate negativă.

Zece ani după aceea, Cromodinamica Cuantică redescoperea acest concept. Există o veritabilă frumusețe estetică a acestei teorii și succesul său pe plan experimental este fenomenal, dar lipsea evidența Odderon-ului, ea cerând energii foarte înalte, care nu erau disponibile până acum. Ideea noastră a fost de a realiza maximalitatea interacțiunilor tari: interacțiunile tari trebuie să fie cât se poate de tari. Anume, limitele impuse de principiile fundamentale ale fizicii asupra secțiunilor eficace de difuziune hadron-hadron și asupra diferențelor între secțiunile eficace de difuziune antihadron-hadron şi hadron-hadron trebuie să fie saturate. Este exact ceea ce realizează Odderon-ul pentru diferența între secțiunile eficace de difuziune antihadron-hadron şi hadron-hadron. Conceptul Odderon este mult mai general decât postularea unei noi particule. În Cromodinamica Cuantică, el corespunde unei stări legate între un număr impar de gluoni.

În septembrie 2017, purtătorul de cuvânt al experimentului TOTEM, Profesorul Simone Giani, de la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) aparținând Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva, m-a contactat spunându-mi că ei au descoperit, la o energie de 13 TeV, un efect precis, indiscutabil, care confirmă teoria Odderon-ului. El m-a invitat să susțin un seminar la CERN și, timp de două zile (25-26 septembrie 2017), am discutat în mod aprofundat cu membrii experimentului TOTEM.

Am realizat imediat, în colaborare cu fizicianul ucrainean Evgenij Martynov – directorul laboratorului de calcul în rețele în fizică de la Institutul Bogolyubov de Fizică Teoretică din Kiev al Academiei de Științe a Ucrainei -, studiul “Did TOTEM experiment discover the Odderon?”, publicat în prestigioasa revistă internațională Physics Letters B, vol. 778, 10 March 2018, p. 414-418.

Descoperirea experimentală a Odderonului a avut un mare ecou în mass-media pe plan internaţional. În particular, ea a făcut obiectul unui articol în cunoscuta revistă « CERN Courier » din aprilie 2018.

Desigur, această primă confirmare trebuie consolidată prin noi date experimentale. Tot experimentul TOTEM va publica în curând date asupra secțiunilor eficace diferențiale la aceeași energie de 13 TeV care, sper, vor aduce o nouă confirmare a Odderon-ului.

Întrebare Daniel David: De ce ați ales UBB?

În 2006, am fost numit profesor la Facultatea de Studii Europene, unde am coordonat un program de doctorat în filosofie, opțiunea «transdisciplinaritate». 15 doctoranzi au susţinut până acum teza lor sub conducerea mea. Mai am un doctorand (ambasadorul Emil Hurezeanu), care trebuie să-și susţină teza înainte de septembrie 2019.

Întrebare Daniel David: Puteți transmite un scurt mesaj comunității UBB?

Sunt foarte fericit şi onorat să aparţin comunităţii academice a celei mai importante universităţi din România. Sper ca ceea am povestit despre istoria Odderonului să slujească şi altor cercetători de la UBB : cercetarea ştiinţifică ne învaţă virtuţile răbdării, ale tenacităţii şi ale credinţei în adevăr.

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare