101 de ani de tradiție, excelență și multiculturalitate la UBB

Sărbătorirea a 101 ani de la înființarea, în anul 1919, a Universității din Cluj a venit cu realizarea a două busturi ale savanților care dau astăzi numele universității noastre: Victor Babeș și Janos Bolyai!
„UBB este astăzi o universitate multiculturală, cu trei linii de studiu – română, maghiară și germană, reflectând astfel tradiția academică începută în 1581, ancorată însă în excelența modernității. Busturile au rolul de a ne aminti zilnic datoria și responsabilitatea pentru <<Tradiție și Excelență>>”, punctează rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Universitatea Românească din Cluj s-a format în 1919 prin transformarea universității maghiare din Cluj înființate în 1872 (Universitatea Franz Joseph), a devenit apoi, în 1927, Universitatea Regele Ferdinand I, iar în 1948 a luat numele Universitatea Victor Babeș. În 1945 s-a înființat Universitatea din Cluj cu predare în limba maghiară, care se va numi ulterior Universitatea Bolyai (Bolyai referindu-se la familia ilustră de matematicieni transilvăneni). În 1959 Universitatea Victor Babeș și Universitatea Bolyai au fost reunite sub numele de Universitatea Babeș-Bolyai. Universitățile maghiare, Franz Joseph și Bolyai, au inclus și tradiția Academiei/Universității Claudiopolitane începută în 1581 (cu predare în latină) și dezvoltată pe parcursul secolului XIX în Caesareo-Regia Universitas Claudiopolitana (cu predare în latină și germană).