Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează vineri, 22 octombrie 2021, la ora 10.00, o conferință de presă online dedicată construirii „Rețelei/Platformei Naționale de Neuroștiințe Cognitive – BrainQ”.
La conferința de presă vor participa:
- prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, care va prezenta rolul Platformei SkyRa/Centrului de Neuroștiințe Cognitive Clinice din cadrul Institutului UBB (http://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/) și noul proiect BrainQ INSPIRE (https://news.ubbcluj.ro/brainq-inspire-ubb-dezvoltari-de-anvergura-internationala-in-neurostiinte-cognitive-si-imagistica-de-rezonanta-magnetica-irm-in-cadrul-scolii-academice-de-sanatate-a-ubb/), precum și modul în care se va construi noua Rețea/Platformă.
- prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Directorul Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru (http://www.institutuldefilosofie.ro/news.php) al Academiei Române, care va vorbi despre dezvoltările din științele cognitive în cadrul Institutului și despre modul în care acestea vor susține Platforma BrainQ.
- acad. prof. univ. dr. Ioan Dumitrache, Centrul Național pentru Cercetarea Creierului din cadrul Academiei Române (https://acad.ro/centreAR/CNCC/CNCC.pdf), care va prezenta dezvoltările din cadrul Centrului și modul în care acestea vor susține Platforma BrainQ.
Rețeaua Națională de Neuroștiințe Cognitive BrainQ va cuprinde inițial un parteneriat între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia Română, parteneriat în care UBB va aduce expertiză în neuroștiințe cognitive/științe cognitive, iar Academia Română – în științe cognitive și neurobiologie. Pe această platformă se vor putea conecta, în timp, și alți actori naționali și internaționali.
„Studiul creierului reprezintă una din cele mai importante teme de cercetare în știința internațională. România are multe unități academice și organizații profesionale serioase dedicate studiului creierului. Pornind de la proiectul BrainQ INSPIRE al UBB – probabil cel mai mare proiect academic din țară dedicat specific infrastructurii de cercetare în neuroștiințe – am inițiat construirea unei rețele/platforme naționale dedicată mai concret neuroștiințelor cognitive, în parteneriat cu Academia Română”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.