Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Norwegian Institute for Nature Research, organizează conferința de deschidere a proiectului „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest (NWPEAT)”.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.
Proiectul NWPEAT este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia,
Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor. Răspunzând obiectivului Programului RO-Mediu, proiectul „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest” (NWPEAT), contribuie la îmbunătățirea stării ecosistemelor și reducerea efectelor presiunii antropice asupra acestora. Obiectivul general al proiectului NWPEAT îl constituie restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest.
Obiective specifice ale proiectului sunt:
- îmbunătățirea stării ecologice a habitatelor asociate schemelor de restaurare din Regiunea de Nord-Vest;
- creșterea gradului de conștientizare a publicului țintă asupra conservării ecosistemelor de turbării din Regiunea de Nord-Vest;
- îmbunătățirea instrumentelor de informații geografice pentru factorii de decizie;
- consolidarea parteneriatului între România și Norvegia.
Valoarea totală a proiectului este 3.811.259,25 lei (769.982,47 Euro), din care 3.811.259,25 lei reprezintă contribuția financiară nerambursabilă.
Rezultatele proiectului aflat în implementare vor conduce la restaurarea zonelor umede și îmbunătățirea stării ecosistemelor din cele 10 zone umede/turbării din Regiunea de Nord-Vest, conștientizarea de către autoritățile locale și comunitățile umane implicate a importanței conservării ecosistemelor de turbărie, realizarea unor studii de evaluare a ecosistemelor de turbărie și a serviciilor de ecosisteme ale zonelor umede dar și a unor Planuri de monitorizare a stării ecosistemelor.
Evenimentul va avea loc vineri, 25 martie 2022, în intervalul orar 9-12, în Amfiteatrul „Iustinian Petrescu” (str. Fântânele nr. 30) al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB și online pe platforma Zoom.
Pentru varianta online a conferinței vă invităm să accesați platforma Zoom, cu următoarele date de logare: https://zoom.us/j/96788021200?pwd=OTg0bDR0cFVpNGFEcjhZaDYyNktEZz09 (Meeting ID: 967 8802 1200, Passcode: 884187).