Cercetători și experți în dezvoltare comunitară din 12 țări europene se reunesc la Cluj, găzduiți de Universitatea „Babeș-Bolyai”, în cadrul conferinței de lansare a proiectului european RESTORY. Proiectul, coordonat de UBB și finanțat cu 3 milioane de euro de Comisia Europeană, aduce din trecut practici de gestionare a resurselor locale, atât materiale, cât și umane, pentru a proiecta noi strategii de dezvoltare durabilă pentru comunități deschise la învățare și schimbare.
Conferința de lansare se desfășoară în perioada 13-14 februarie 2024 și are ca scop alinierea tuturor celor 20 de parteneri – universități, instituții publice, companii și ONG-uri – la obiectivele și activitățile proiectului din următorii trei ani.
Pe scurt, nucleul proiectului este alcătuit dintr-o serie de studii de caz inspirate de experiența istorică a comunităților populate de sașii transilvăneni, cei care pe teritoriul României au întemeiat în Evul Mediu așezări prospere, privite și azi cu admirație. Acest model de practici eficiente în managementul durabil al resurselor materiale și umane a pus un accent deosebit pe educație, pe procese de economie circulară și pe strategii de comunicare afectivă în relație cu spațiul locuit. Mai întâi, demersul de cercetare va viza Sighișoara (jud. Mureș) și Jelna (jud. Bistrița-Năsăud). Acestora li se vor putea adăuga și alte așezări cu profil istoric similar, precum Sebeș (jud. Alba), Brateiu, Buzd (ambele în jud. Sibiu) sau Cincu (jud. Brașov).
Apoi, vor fi întreprinse alte zece acțiuni de cercetare în Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Islanda, Italia, Polonia, Portugalia și Ucraina. Toate acestea vor urmări să surprindă strategii de bună gestionare a resurselor limitate, îndeosebi în perioade extinse de criză. În final, prin procese de facilitare și dezvoltare comunitară, rezultatele cercetării vor ajunge la instituțiile locale de păstrare a memoriei, cum ar fi muzee, arhive ori biblioteci, pentru a motiva și susține cetățenii de azi să contribuie activ și afectiv la dezvoltarea durabilă a patrimoniului moștenit.
RESTORY – Recovering Past Stories for the Future: A Synergistic Approach to Textual and Oral Heritage of Small Communities („Recuperarea pentru viitor a poveștilor din trecut: o abordare sinergică a moștenirii textuale și orale a comunităților mici”) este primul proiect de tip „Cercetare și Inovare”, privind moștenirea culturală, câștigat de către o instituție academică din România, precum și cea dintâi investigație de acest tip coordonată de către UBB în cadrul Programului „Orizont Europa”.
„Această investigație deosebit de complexă reprezintă un succes cu atât mai remarcabil cu cât constituie cel dintâi proiect inovativ finanțat de Uniunea Europeană în mediul academic din România și dezvoltat în jurul unor discipline precum istoria și geografia: istorie medievală, istorie orală și geografie culturală. Dincolo de ineditul dialogului academic, reglat cu pricepere de tineri universitari clujeni, proiectul „Restory” face și un pas important înspre publicul larg, preocupat de teme și mesaje culturale, croindu-și rezultatele preconizate pe măsura nevoilor instituțiilor depozitare ale moștenirii identitar-istorice din comunități mici și mijlocii”, concluzionează istoricul Ovidiu Ghitta, prof. univ. dr., decan al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB.
Proiectul este coordonat de cercetători ai UBB din cadrul Departamentului de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei, de la Centrul „TransScript” și de la Institutul de Istorie Orală din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie. Aceștia vor lucra alături de o amplă echipă internațională de istorici, geografi, filologi, arhitecți, sociologi, informaticieni etc. și specialiști în facilitare comunitară, comunicare și marketing teritorial.
Consorțiul RESTORY reunește următoarele 20 de organizații:
- Universitatea Babeș-Bolyai, România
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România
- Primăria Sighișoara, România
- Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, România
- School for Creative Acts, România
- 23 Film Studio & Media, România
- Universitatea „La Sapienza”, Italia
- Universitatea din Cagliari, Italia
- Consorțiul „Materahub Industrie Culturali e Creative”, Italia
- Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia
- Muzeul Maison du Patrimoine Médiéval Mosan, Belgia
- Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS), Franța
- Universitatea din Islanda, Islanda
- Universitatea din Coimbra, Portugalia
- Universitatea din Helsinki, Finlanda
- Universitatea din Tartu, Estonia
- Universitatea Tehnologică Atlantic, Irlanda
- Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan, Polonia
- Asset Technology, Grecia
- Universitatea medicală de stat din Bucovina, Ucraina