Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere (UBB), fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează vineri, 22 martie 2024, de la ora 18.00, pe platforma Zoom, întâlnirea care îl are ca invitat special pe Nils-Øivind Haagensen, o personalitate marcantă a literaturii și culturii norvegiene.
Acesta va susține prelegerea „Sånn skrev jeg da, sånn skriver jeg nå (Astfel scriam atunci, așa scriu acum)” și va vorbi despre debutul său ca poet și despre arta de a scrie. A debutat ca poet în anul 1998 cu volumul Hender og hukommelse (Mâini și amintiri) și a semnat o serie de romane, dintre care amintim Er hun din? (E a ta?), 2016, tradus pentru prima dată în limba română de Raluca Duinea și publicat la editura Casa Cărții de Știință, în 2023. Scriitor, jurnalist, editor de ziar și director al editurii norvegiene Flamme, Nils-Øivind a primit în 2004 Premiul Foamea pentru întreaga operă literară, în 2017 Premiul Stiftelsen Kjell Holm pentru Cultură, iar în 2013 a fost nominalizat la Premiul Consiliului Nordic pentru Literatură, cu volumul de versuri God morgen og god natt (Bună dimineața și noapte bună, 2012).
În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere a poeziei „Enkelte tomme rom” („Încăperi goale, simple”), din volumul de poezii Enkelte dikt (Poezii simple), moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice.
Evenimentul este corelat cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Poeziei, zi aniversată în fiecare an la data de 21 martie, și se desfășoară în limbile norvegiană și română.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.