![](https://news.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2024/05/afis-1.jpg)
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Muzeul Memorial David Prodan, organizează expoziția de bandă desenată „Cavalerii Crucii Negre. Epopeea cavalerilor teutoni în Transilvania”, realizată de către Gabriel Virgil Rusu.
Expoziția poate fi vizitată până vineri, 7 iunie 2024, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00, la sediul muzeului (str. Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7, Cluj-Napoca).
„Noua serie grafică oferită în premieră publicului se oprește asupra unui episod mai puțin cunoscut al istoriei spațiului transilvănean, caracterizat prin prezența meteorică a cavalerilor teutoni în Țara Bârsei și prin conflictele armate pe care aceștia le-au purtat cu forțele cumane și cu regalitatea maghiară. Narațiunea îmbină datele provenite din izvoarele istorice cu ficțiunea, într-o poveste plină de suspans, de acțiune și de personaje puternic conturate. Prezenta expoziție aduce încă un argument în favoarea utilizării benzii desenate și a resurselor ei în procesul de predare și de învățare a istoriei și a altor discipline care conțin o importantă componentă narativă”, declară organizatorii.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.