Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a primit în vizită delegațiile BMW și NTT Data

4 iulie 2024


Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a primit în vizită delegațiile BMW și NTT Data.

Discuțiile s-au focalizat pe colaborările viitoare între noul centru care va fi dezvoltat de BMW (și în parteneriat cu NTT Data) în Cluj-Napoca și UBB (https://ro.nttdata.com/insights/press-releases/bmw-group-and-ntt-data-romania-sign-joint-venture-contract). Colaborările angajate în comun vor urmări componente educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare, de relație cu societatea și autorități și de angajabilitate a absolvenților. Alianța europeană EUTOPIA și celelalte colaborări internaționale ale UBB au fost de asemenea discutate în contextul profilului internațional al BMW.

Rectorul UBB a declarat că: „Venirea companiei BMW în Cluj-Napoca este un moment important pentru toți actorii implicați. Eu cred că este o alegere deșteaptă a BMW de a-și dezvolta la Cluj-Napoca un centru de inginerie/tehnologie focalizat mai ales pe soluții IT, care să servească întreaga companie și nu numai. În oraș se află UBB, care (1) are cea mai mare facultate de „computer science” din țară (alături de alte specializări conexe în informatică economică, matematică-informatică etc.), (2) a inițiat primele generații de specialiști pregătiți la nivel de licență în inteligență artificială, alături de un Institut de Inteligență Artificială deja consacrat internațional și (3) găzduiește oficiul pentru România al European Institute for Innovation & Technology pentru EIT Digital. Dacă adăugăm și contribuția altor universități clujene la acest domeniu și contextul adecvat de business, în general și în IT în special, creat de autorități, Cluj-Napoca este o alegere inspirată și suntem gata să implementăm proiecte de tip “win-win” pentru UBB, BMW/NTT Data și orașul nostru.”

Toți participanții au fost de acord că colaborarea cu o universitate comprehensivă de profilul UBB este fundamentală pentru dezvoltările de inginerie & tehnologie în lumea contemporană, deoarece numai într-un astfel de cadru ingineria tradițională (pe care o are și UBB) poate deveni o știință a ingineriei care duce la tehnologie avansată, cu impact nu doar incremental, ci și disruptiv, iar în plus științele socio-umane aduc o componentă vitală legată de etică și de acceptabilitatea socială a dezvoltărilor tehnologice. În fine, profilul multicultural al UBB – cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană, plus numeroase programe în engleză – este un avantaj competitiv, pe linia angajamentelor internaționale ale BMW (în Germania, Ungaria etc.).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.