21 octombrie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat luni, 21 octombrie 2024, Platforma ACTRIS-UBB, dedicată cercetării pan-europene privind compoziția atmosferei și schimbările climatice.
Platforma ACTRIS–UBB (https://actris-ubb.ro/) devine astfel o facilitate clujeană și națională (https://actris.ro/) a infrastructurii pan-europene de cercetare ACTRIS-RI (https://www.actris.eu/) și obiectiv de interes major pentru segmentul de observare de la sol din programul European Space Agency de observare a Terrei.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că „Platforma ACTRIS-UBB (1) conectează UBB și orașul la infrastructura națională și țara la infrastructura europeană ACTRIS-RI (https://www.actris.eu/) și la programe ale European Space Agency, (2) aduce o componentă fundamentală de sănătate a mediului în programul nostru mai general – InfoBioNano4Health – și (3) completează profilul UBB ca un Hub internațional al sustenabilității și schimbării climatice, Catedra UNESCO de profil fiind de asemenea organizată în țară la UBB.”
Decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, conf. univ. dr. Nicolae Ajtai, director al proiectului care a stat la baza construirii platformei, subliniază că „Prezența în Cluj-Napoca a 2 Facilități Naționale ACTRIS-RI (ERIC) de teledetecție a aerosolilor, respectiv a norilor, va pune UBB și Cluj-Napoca pe harta mondială a cercetărilor atmosferice de vârf. Platforma ACTRIS-UBB devine astfel un reper atât pentru comunitatea științifică de cercetare a atmosferei, precum și un punct de sprijin pentru autoritățile naționale și locale în gestionarea problematicilor de mediu ce țin de schimbările climatice și calitatea aerului.”
Platforma ACTRIS-UBB include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date (conectabile și cu Supercomputerul UBB) care contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. Mai precis, aceasta include trei clădiri noi interconectate, construite specific pentru aceste facilități, în care se găsesc 7 laboratoare complexe de cercetare, cu dotări de vârf la nivel internațional, investiția totală fiind de aproximativ 5,6 milioane Euro.
La evenimentul de lansare au participat oameni de știință din Europa și de la nivel național, autorități europene, naționale și locale.
Platforma ACTRIS – UBB a fost susținută dintr-un proiect cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (126436), completat cu resurse UBB.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.