Acad. Ionel Haiduc – profesor emeritus la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeș-Bolyai, membru al Academiei Române

  1. Întrebare Daniel David: Vă rog să vă faceţi o scurtă prezentare

Sunt Ionel Haiduc, profesor emeritus la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeș-Bolyai, membru al Academiei Române, membru corespondent sau de onoare al academiilor de ştiinţe din Goettingen, Budapesta, Chişinău, Muntenegru, Academia Europaea şi Leibnitz Sozietät (fosta Academie de Stiinţe a RDG).

Am fost rector al UBB între anii 1990 și 1993 şi președinte al Academiei Române în perioada 2006-2014. Am predat cursul de chimie anorganică şi am introdus cursurile de chimie organometalică, chimie supramoleculară, metodologia şi etica cercetării ştiinţifice.

În cercetarea ştiinţifică am fost preocupat de chimia ciclurilor anorganice, chimia organometalică şi chimia supramoleculară. Mă mândresc cu două realizări mai importante: prima carte despre chimia ciclurilor anorganice – apărută în limba română şi două ediţii extinse în limba engleză – şi chimia organometalică supramoleculară – în colaborare, în limba engleză, prefaţată de Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat Nobel, părintele chimiei supramoleculare. Despre ultima, într-o recenzie într-o revistă a Societăţii Americane de Chimie, se scria: „Chimia supramoleculară organometalică nu a existat ca disciplină distinctă până la apariţia cărţii lui Haiduc si Edelmann”.

Mai recent sunt preocupat de promovarea unui nou concept chimic, „coordinarea inversă”.

Sunt pasionat de urmărirea literaturii stiinţifice in domeniul chimiei, incerc să fiu permanent la curent cu noutăţile şi să abordez o cercetare în pas cu timpul şi mereu adaptată la noile tendinţe. Sunt fericit că am reuşit să-mi transform un hobby în profesie.

  1. Întrebare Daniel DavidVă rog să ne faceţi o scurtă prezentare a realizării academice care a prilejuit acest interviu

Cea mai recentă realizare este reprezentată de publicarea a două articole in Coordination Chemistry Reviews, sub titlul “Inverse coordination – a novel chemical concept” (2017, vol. 338, pag. 1-26; vol 348, pag. 71-95), lucrare care sintetizează monografic literatura despre o familie de combinaţii chimice aproape neglijate, dar care reprezintă o nouă tendinţă in chimia anorganică, o completare la chimia coordinativă tradiţională. Aceste combinaţii au fost tratate individual în numeroase publicaţii dispersate in literatură, dar lipseşte o sinteză a informaţiilor. S-ar putea spune că “au fost descrişi splendid copacii dar nu a fost (încă) recunoscută pădurea.” Cele două articole de sinteză fac parte dintr-o serie de şase lucrări, aflate în curs de elaborare.

  1. Întrebare Daniel DavidCare sunt planurile academice de viitor?

La vârsta mea nu am planuri pe termen lung, ci numai dorinţe. Doresc să-mi văd terminate şi publicate toate articolele din seria despre coordinarea inversă şi, dacă timpul “va avea răbdare”, să termin şi o carte de Chimie Comparată, realizată până acum pe jumătate.

  1. Întrebare Daniel DavidDe ce aţi ales UBB?

La Universitatea din Cluj am devenit chimist, m-am perfecţionat apoi la unele universităţi din străinătate (URSS, SUA, Germania) şi m-am intors la Cluj unde sunt cu adevărat «acasă». Aici am avut şansa să lucrez cu studenţi-doctoranzi inteligenţi, harnici şi ambitioşi, să colaborez cu colegi din străinătate care mi-au oferit accesul la facilităţi de cercetare care lipseau la Cluj (de exemplu metode de difracţie cu raze X) şi posibilitatea de a-mi urma astfel interesul ştiinţific, dar şi plăcerea unor cercetări care mi-au adus multă satisfacţie. A fost o provocare să lucrez în condiţii mai modeste, dar să realizez, alături de colaboratori, lucrări publicate în reviste de cea mai bună calitate.

Am fost visiting profesor la universităţi din Ciudad de Mexico, El Paso (Texas), Athens-Georgia (SUA), Goettingen (Germania), Santiago de Compostela (Spania), Sao Carlos (Brazilia), Singapore, Malaysia, unde am predat, am tinut conferinte sau am participat la cercetări finalizate cu lucrări publicate în comun, dar m-am întors de fiecare dată nerăbdator acasă.

  1. Întrebare Daniel David: Vă rog să adresați un scurt mesaj comunității UBB.

Aş adresa, mai ales tinerilor, sfatul să-şi fixeze în viaţă ţinte şi scopuri realiste, pe măsura puterilor şi a muncii lor, spre a fi feriţi de dezamăgiri. Să aibă o pasiune pe care s-o urmeze cu tenacitate şi cu plăcere şi să astepte ca răsplata, recunoşterea să vină de la sine (chiar dacă uneori intârzie). Ambiţiile exagerate pot fi o sursă de mari insatisfacţii.

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare