Alexandru Bologa, alumnus UBB, a câștigat aurul la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024

8 august 2024

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) salută  performanța excepțională a lui Alexandru Bologa, absolvent al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (specializarea Psihopedagogie Specială – nivel licență și master), care a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, la judo, categoria 73 kg (J1) pentru sportivi nevăzători. Legitimat la U Cluj și antrenat de Gergely Tamas, Bologa l-a învins în finală pe kazahul Iergali Șamei prin ippon, într-un meci spectaculos, aducând României un moment istoric.

Alexandru și-a pierdut vederea la vârsta de 6 ani, dar judo-ul i-a oferit o direcție și un scop în viață, conducându-l către succesul de astăzi la Paris. Aceasta este a treia medalie paralimpică pentru Alexandru Bologa, după cele două medalii de bronz obținute la Rio 2016 și Tokyo 2021, la categoria 60 kg. Performanța sa de la Paris este rezultatul muncii și dăruirii continue, un vis împlinit.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că: „De-a lungul timpului sportivii/absolvenții UBB au adus României câteva zeci de medalii Olimpice (aur/argint/bronz), alături de alte medalii paralimpice, fără a include aici medaliile antrenorilor legați într-o formă sau alta de UBB. Dar nu am făcut mereu un mesaj public din asta, deoarece munca și rezultatele le aparțin, UBB susținându-i unde și cât s-a putut și lăsându-i pe ei să exprime dacă, cât și cum a contribuit comunitatea academică în care s-au format. Nici acest mesaj nu este în primul rând despre UBB. Este despre Alexandru și despre bucuria comunității noastre, atât pentru performanțele sale excepționale pe tatami, cât și pentru exemplul de determinare, modestie și excelență pe care îl oferă, atât în sport, cât și prin inspirația oferită atâtor oameni. Alexandru este un ambasador excelent al valorilor universității noastre: Tradiție și Excelență!”

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.