Apariția volumului „Patrimoniul arhitectural al Universității Babeș-Bolyai. O incursiune în istoria orașului”

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Muzeul de Istorie a Universității, anunță apariția volumului „Patrimoniul arhitectural al Universității Babeș-Bolyai. O incursiune în istoria orașului”, autori József Lukács și Claudia Septimia Sabău, Cuvânt-înainte prof. univ. dr. psih. Daniel David, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2023.

Volumul a fost realizat cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea Direcției Patrimoniu Cultural Universitar și grupează informații succinte despre 13 dintre cele mai importante clădiri istorice ale Universității Babeș-Bolyai.

Demersul de față al Direcției Patrimoniu Cultural Universitar al UBB de a identifica și prezenta istoric și cultural infrastructurile de patrimoniu ale universității, cu ocazia marcării a 10 ani de existență a acestei structuri, prin colegii József Lukács și Claudia Septimia Sabău, cu suportul Consiliului Județean Cluj, este unul profesionist și necesar, ducându-ne inevitabil, așa cum se vede și în titlu, la o incursiune fascinantă în istoria orașului” (prof. univ. dr. psih. Daniel David).

Informațiile pot fi consultate accesând link-ul https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/prezentare/istoric.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.