„Ateliere de gândire critică”, organizate la UBB

Muzeul Alexandru Duma dă startul înscrierilor pentru cele trei „Ateliere de gândire critică” pe care le organizează în anul universitar 2024-2025 sub titlul „Mari scriitori ai Marelui Război”.

Perioadele de desfășurare sunt:

  • 7 oct. – 25 nov. 2024
  • 3 mar. – 14 apr. 2025
  • 15  -25 iulie 2025

În semestrul de toamnă și în cel de primăvară, întâlnirile au loc în zilele de luni, în intervalul orar 16:00 – 17:30. Atelierul din iulie 2025 va avea loc zilnic, de marți până vineri, timp de două săptămâni. Înscrierile se pot face pe tot parcursul anului academic, în limita locurilor disponibile, accesând linkul: https://forms.gle/djdcG5ou99y55aP99

Participanții din acest an vor avea ocazia să (re)descopere câțiva dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii mondiale și diferitele roluri pe care Primul Război Mondial le-a jucat atât în viața lor personală, cât și în privința carierei lor ulterioare, urmând să dezbată în ce măsură succesul lor s-a datorat traversării acestei experiențe traumatizante. De-a lungul atelierelor, accentul se va muta dinspre biografie spre scrierile direct inspirate de război, iar apoi spre alte aspecte remarcabile ale acestor personalități. Cel puțin o întâlnire a fiecărei serii de ateliere este rezervată unui nume surpriză, propus de noi sau de invitații/voluntarii muzeului, care va fi dezvăluit doar în contextul acelei întâlniri.”, declară organizatorii.

Atelierul se adresează – în mod diferit – elevilor și studenților.

Fiecare atelier constă în serii de 7 sau 8 întâlniri unde elevii iau parte la dezbateri pornind de la tema care conferă specificul muzeului: Primul Război Mondial. Atelierul propune:

  • o tematică mereu înnoită, inspirată de cercetări istorice actuale, care stabilește o rețea de conexiuni cu evenimentele precedente sau ulterioare
  • o abordare interdisciplinară: istorie, arte vizuale, literatură, filosofie, cu incursiuni în științele sociale și chiar cele exacte
  • materiale didactice inedite, create și selectate special pentru acest atelier

Participanții vor avea ocazia să-și exerseze și să-și dezvolte o serie de competențe esențiale precum gândirea critică, puterea de argumentare și persuasiune, sociabilitatea, creativitatea și multe altele. Programul include activități de descoperire, dezbateri, lectură, prelegeri, concursuri, jocuri, film, muzică, pictură, reconstituire istorică și alte activități la care veți putea participa împreună cu noi. Atelierul se adresează în primul rând claselor de liceu, însă se pot înscrie și elevi de gimnaziu interesați de această tematică.

Pentru studenți, atelierul constituie o oportunitate inedită de voluntariat sau practică și este deschis tuturor celor interesați, indiferent de specializare. Între activitățile pe care le puteți desfășura pentru atelier se numără: promovarea în școli, asistență în cadrul întâlnirilor cu elevii și, mai ales, moderarea unei întâlniri pe o temă la alegere, care stabilește conexiuni creative între propriul domeniu de specializare și subiectul Primului Război Mondial. Atelierul de vară coincide cu perioada prevăzută pentru practica studenților și reprezintă o ocazie insolită de vă exersa competențele dobândite la nivel universitar, în special cele pedagogice, de cercetare și de comunicare.

În cazul studenților, nu este necesară înscrierea prin intermediul formularului. Ne puteți contacta direct pe e-mail: duma.muzee@ubbcluj.ro sau la telefon: 0751 416 007.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.